друкувати


Україна: Епідемія "свинячого" грипу накриє в листопаді

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-29 05:23:14
В Україні вже в листопаді може початися епідемія так званого "свинячого" грипу А/H1N1. Про це заявив директор "Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій" Олександр Гриневич.

В Україні у трьох західних областях вже померло понад 20 людей, як свідчить попередній діагноз, від пневмонії. Поки наявність так званого "свинячого" грипу у померлих не підтвердили, але остаточні результати стануть відомі за дві доби, коли додаткові аналізи проведуть у Лондоні.

Зазначимо, 29 жовтня стало відомо про перший в Україні випадок смерті саме від "свинячого" грипу. Померлим виявився мешканець закарпатського містечка Воловець, який незадовго до того повернувся із Санкт-Петербурга, де перебував у відрядженні.

Інший пацієнт з симптомами грипу А/H1N1 був госпіталізований в обласну інфекційну лікарню Ужгорода.

Українські епідеміологи вже ретельно підготувалися до поширення так званого "свинячого" або, як його ще називають, "каліфорнійського" грипу, запевняє Гриневич.

За його словами, в державі є запаси дезінфекційних засобів, закуплені необхідні тести для виявлення А/H1N1, підготовлено місця для лікування хворих. Гриневич припускає, що в Україні невдовзі може початися епідемія "свинячого" грипу.

"Зараз у Європі вже превалює грип А/H1N1. Звісно, він може потрапити до нас. Швидше за все, це буде, коли погіршиться погода. Люди почнуть мерзнути і більш вірогідно, що це з'явиться і у нас теж", - сказав Гриневич. Він додав, що українська сторона вже звернулася офіційно до Всесвітньої організації охорони здоров’я з проханням надати Україні вакцину від так званого "свинячого" грипу як гуманітарну допомогу.

У разі потреби, український уряд готовий додатково закупити медичні препарати, зазначив чиновник. Утім, за його словами, поки такої потреби немає, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі