друкувати


Влада не справляється зі сміттям

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-29 04:48:03
Мешканці Прикарпаття не задоволенні ефективністю регіональної політики у сфері поводження з твердими побутовими відходами. 80% опитаних респондентів негативно оцінують стан поводження з ТПВ.

Такі дослідження оприлюднили під час конференції в рамках проекту „Сприяння сталому регіональному розвитку шляхом формування ефективної регіональної політики поводження з відходами", що реалізується Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини у співпраці з Головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області за сприяння Посольства Королівства Норвегії в Україні.

Мета проведення регіональної конференції полягає в необхідності формування ефективної регіональної політики в сфері поводження з твердими побутовими відходами, акцентування уваги влади та громадськості на екологічних проблемах Прикарпаття, зауважила заступник голови Ради асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини Марія Ковалів.

Учасники конференції ознайомляться із ходом реалізації проекту „Сприяння сталому регіональному розвитку шляхом формування ефективної регіональної політики поводження з відходами"; із результатами соціологічного дослідження щодо оцінки ефективності діяльності органів місцевої влади в сфері поводження з відходами; станом здійснення державного контролю за додержанням природоохоронного законодавства Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області.

У ході дослідження опитали доросле населення 14 районів області. 40% респондентів засвідчує, що найбільшою проблемою залишається низька культура громадян. На думку представника МГЦ "Еталоно" Олександра Аронця екологічній культурі потрібно вчити зі дошкільних навчальних закладів, продовжуючи у навчання у школі. "Ми пішли таким шляхом провели семінари для вчителів середніх навчальних закладів, а ті у свою чергу зможуть донести знання до дітей", - зазначив Аронець.

Основна частка відходів, що вивозяться на полігон, є потенційним ресурсом, який може бути використаний як вторинна сировина. Найбільшої гостроти набула проблема твердих побутових відходів, пов’язана, насамперед, з їх збиранням, сортуванням і знешкодженням чи утилізацією. Зорієнтованість тільки на вивезення та захоронення відходів не забезпечує нейтралізацію їх шкідливого впливу на навколишнє середовище.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі