друкувати


Коломийщина: ХХVІІ сесія районної ради

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-28 12:07:16
ХХVІІ сесію районної ради уже традиційно почали виконанням Державного гімну України. Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять недавно трагічно загиблого колеги Мирослава Гуцуляка. Голова районної ради Дмитро Неміш представив зібранню нових депутатів, обраних на місце вибулих: Михайла Сметанюка, Василя Ласійчука, Володимира Ціховського, Івана Тимофійчука. Депутати також привітали з днем народження начальника райво Івана Терлецького і після прийняття доповнень перейшли до обговорення питань порядку денного.

Про виконання районного бюджету за 9 місяців цього року доповідала начальник фінансового управління РДА Оксана Попадюк. Так, за звітний період до районного бюджету надійшло доходів загального і спеціального фондів у сумі 155852,9 тис. грн, що на 4206,5 тис. грн або на 40,2% більше, ніж за відповідний період торік. Із загальної суми надходжень міжбюджетні трансферти з Державного бюджету склали 135336.1 тис. грн. Доходів загального фонду (без врахування трансфертів) надійшло 12888.0 тис. грн, що становить 118,1% до уточненого плану (10912,9 тис. грн) на 9 місяців та 92,7% до уточненого плану на рік, і більше у порівнянні з надходженнями за відповідний період минулого року на 4043,0 тис. грн. Перевиконання затверджених планових показників за 9 місяців ц.р. забезпечено в основному за рахунок податку з доходів фізичних осіб — на 1922,2 тис. грн, платі за землю на 46,8 тис. грн. До спеціального фонду (без трансфертів) надійшло 1786,6 тис. грн, що на 133,5 тис. грн менше у порівнянні з уточненим планом на 9 місяців — не виконано уточнений план по власних бюджетних установ на 7,1%. Видатки районного бюджету по загальному та спеціальному фондах за звітний період склали 159565,6 тис. грн, що складає 72,8% до уточненого плану на рік. Із загального обсягу видатків на соціальні потреби спрямовано 138626,9 тис. грн (90,9%). Із них на освіту — 51659,4 тис. грн (33,9%), охорону здоров’я 44589,1 тис. грн (29,2%), соціальний захист — 36393,8 тис. грн (23,9%), культуру — 4738,7 тис. грн (3,1%), фізичну культуру і спорт — 1245,9 тис. грн (0,8%). Районна рада взяла до уваги інформацію щодо виконання районного бюджету за 9 місяців ц.р. і затвердила звіт.

Оксана Попадюк доповідала також по питанню уточнення районного бюджету на 2009 рік. Після кількох запитань сесія вирішила збільшити дохідну частину загального фонду районного бюджету на суму 1974500 грн. Бюджетні призначення збільшено центральній районній лікарні (209800 грн), управлінню праці та соціального захисту населення РДА (42800 грн), відділу культури і туризму РДА (4000 грн), фінуправлінню РДА для надання субвенції деяким сільським радам (1717500 грн) та ін. Збільшено бюджетні призначення за рахунок економії коштів на суму 112000 грн, зокрема, центральній районній лікарні (34000 грн), райраді (25000 грн), відділу культури і туризму РДА (6000 грн), службі у справах дітей (5000 грн), райдержадміністрації (27000 грн), управлінню економіки (10 000 грн), управлінню праці та соціального захисту населення РДА (5000 грн). Також збільшено видаткову частину спеціального фонду районного бюджету на 1671500 грн, які будуть скеровані відділу освіти РДА на будівництво Спаської ЗОШ І-ІІІ ст.

Про хід виконання рішення районної ради "Про Програму забезпечення підготовки та проведення призову громадян району на строкову військову службу на 2007-2010 роки" доповідав військовий комісар Коломийського об’єднаного міського військкомісаріату Олег Пархоменко. Він зауважив, що це, мабуть, перший призов, коли план можна виконати навіть подвійно: хлопці охоче будуть служити. Протягом жовтня—листопада ц. р. триває черговий осінній призов юнаків. Планове завдання — 104 особи, команди вже укомплектовані на 100%.

Начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор доповідала на сесії про хід виконання рішення районної ради "Про Програму розвитку культури Коломийського району на 2006-2010 роки". Депутати районної ради заслухали інформацію про роботу відділу культури і туризму РДА і проголосували за продовження робіт з виконання програми розвитку культури району; за підтримку високопрофесійної художньої творчості та концертної діяльності аматорських колективів, яка забезпечує якісний рівень національної культури; за збереження мережі та контингенту учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, клубних та бібліотечних установ; за сприяння міжнародному культурному співробітництву. Від імені депутатів районної ради Володимир Венгринюк подякував Людмилі Петрівні за активну роботу відділу в сфері відродження національних традицій і духовності українського народу.

Про районну програму фінансового забезпечення взаємодії райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування на 2008-2009 роки доповідав керівник апарату РДА Михайло Беркещук. Ознайомившись з матеріалами програми, сесія проголосувала за рішення по цьому питанню.

Директор Державного підприємства "Коломийське лісове господарство" Іван Равлюк доповідав на сесії про роботу очолюваного ним підприємства, а Роман Павлюк — про роботу Коломийського спеціалізованого агролісгоспу, директором якого він є. Сесія проголосувала за ефективну охорону лісових ресурсів від самовільного вирубування, за належний контроль за якістю розробки лісосік, за ефективну боротьбу з браконьєрством та хижаками, за збереження існуючих заповідних об’єктів, недопущення порушень заповідного фонду.

Після доповіді начальника служби у справах дітей РДА Марії Обушак сесія районної ради внесла доповнення до районної Програми запобігання дитячій бездоглядності на 2009-2010 роки. Депутати проголосували також за зміни до статуту районного будинку дитячої та юнацької творчості, а після додаткових запитань до доповідача, начальника райво Івана Терлецького — затвердили освітні округи Коломийського району.

Заступник голови районної ради Михайло Туринський доповідав про ініціювання створення асоціації органів місцевого самоврядування району по комплексній переробці твердих побутових відходів, — що теж було прийнято. Оперативно і злагоджено сесія проголосувала за звіти постійних комісій районної ради з питань культури, духовності, спорту та в справах молоді, з питань освіти, засобів масової інформації та зв’язків з громадськістю. Низку запитань викликало питання про погодження надання гірничого відводу АФ "Злак", що у селі Струпків, але після з’ясування деталей його теж було прийнято. А ось питання про надання дозволу на передачу в оренду нежитлового приміщення у Ценяві вирішено буде додатково вивчити, тож його перенесли на наступну сесію. Депутати проголосували також за кілька запитів.

У "Різному" начальник райво Іван Терлецький інформував сесію про використання коштів при проведенні будівництва, капітальних і текучих ремонтів, придбанні обладнання, меблів, інвентаря у навчальних закладах району. Щодо інформації про перевірку фінансово-господарської діяльності районного комунального підприємства "Коломийський РКП", — доповідачка, начальник КРР КРВ Галина Білейчук запропонувала вивчити це питання додатково і підготувати на наступну сесію по двох пунктах: перелік комунального майна і порядок надходження і використання орендної плати за комунальне майно району. Щодо використання орендованого нежитлового приміщення на вул. Драгоманова, 4 у Коломиї ПВКП "Житлобуд", — голова районної ради Дмитро Неміш повідомив, що справу по цьому питанню розглядає Івано-Франківський суд, про його хід Дмитро Васильович інформуватиме депутатів.

Депутати прийняли два актуальних звернення. Перше — до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо ситуації, яка склалась у районі через не проведення видатків головних розпорядників коштів районного бюджету та видатків по бюджетах місцевого самоврядування. Друге — до правоохоронних органів щодо об’єктивного розслідування трагічної загибелі колеги, депутата районної ради Мирослава Гуцуляка. Було проголосовано за кілька депутатських запитів, заслухано головного редактора Ольгу Гаврилюк щодо передплати газети "Вільний голос" на 2010 рік. Просвітянин Микола Жибак презентував депутатам пісенник "Пильнуй, Україно" і повідомив, що хор товариства ініціює поїздки на Схід — з метою агітації і пропаганди рідної мови. Перша така поїздка запланована на 30 жовтня. Сесія закінчила свою роботу традиційно, виконанням гімну України.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі