друкувати


В Україну йде грип

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-27 03:27:12
У Міністерстві здавохраненія вважають, що епідемія грипу в Україні може початися достроково цього року. "Ми очікуємо цих спалахів в середині-кінці листопада. Однак багато що залежатиме від погоди", - повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Олександр Біловол.

За його словами, епідемія зафіксована в Тернопільській області. Школи в Тернополі та Чортківському районі області закриті на карантин.

Заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська додає, що це може стати початком епідемії по всій країні. "Зазвичай перші спалахи грипу починаються в прикордонних областях, а потім поширюються по всій Україні", - пояснює вона.

Нагадаємо також, що епідемія грипу вже оголошена і в Дрогобичі (Львівська область). Причому місцеві жителі кажуть, що від грипу померло вже три людини. Місцеві лікарі запевняють, смерть настала внаслідок легеневих ускладнень (але саме вони - основні ускладнення після грипу).

"У четвер СЕС винесла припис про введення карантину в школах, розглядається питання про припинення навчання у вузах", - розповіла "Сегодня" головний лікар Дрогобицької СЕС Оксана Гривня. Також вона підтвердила, що продавці багатьох магазинів міста вже користуються марлевими пов'язками, але запевнила, що аптеки забезпечені всім необхідним, щоб боротися з епідемією.

Імунолог Федір Лапій погоджується, що грип прийшов зарано: "Але в Іспанії та Португалії зараз епідемія грипу та ГРВІ. Вірус мігрує, можна припустити, що саме тому він так рано з'явився в Україні. У зв'язку з цим я не виключаю повторення епідемії в кінці зими ".

А директор Центру грипу Олександр Гриневич попереджає, що, крім звичайного грипу, ближче до Нового року до нас прийде ще й "свинячий". Щоб вберегтися, він радить перед виходом з дому змащувати слизову носа оксоліновою маззю, якомога частіше мити руки і промивати ніс мильним розчином. Можна також зробити щеплення, правда поки тільки від звичайного грипу (ціна - 130-150 гривень.), повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі