друкувати


Американці борються з корупцією в Україні (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-27 03:22:06
В Україні хочуть створити відділи внутрішніх розслідувань при держустановах.

Сьогодні представники антикорупційного проекту "Виклики тисячоліття", що фінансується урядовою корпорацією США і реалізується в Україні, зустрілись у місті Івано-Франківськ.

Уряд України обрав стратегічну мету - зниження рівня корупції в державному секторі. У 2006"році була підписана міжурядова угода США та України щодо подолання корупції.

У співпраці з Міністерством юстиції США"уряд України"здійснює заходи спрямовані на зниження рівня корупцію у державному секторі. Проект включає три частини: розробка та впровадження кодексу етики для публічних службовців, що відповідає міжнародним стандартам та регулює питання конфлікту інтересів; фінансове декларування службовцями своїх доходів, що унеможливить незаконне збагачення шляхом зловживання службовим становищем, і розробка та впровадження відділів внутрішніх розслідувань всередині міністерств та відомств.

"У межах чинного українського законодавства нам важко втілювати даний проект, - наголошує провідний фахівець державного підприємства, що входить до сфери управління Міністерства транспорту та зв’язку України Марія Пелех. - У США, наприклад, існують так звані офіси генеральних інспекцій. Вони займаються внутрішніми розслідуваннями, аудитом державних фінансових програм, закупівель також функціонує інспекція. У кожному державному відомстві є своє контрольно-ревізійне управління, яке фінансується державою, але водночас є цілком незалежним. У США у 1976 році виданий закон "Про генеральні інспекції". Було б добре, якби і у нас були такі підрозділи при кожному міністерстві".

В Івано-Франківську обговорили розроблені у межах Проекту законопроекти, зареєстровані у Верховній Раді України у травні 2009 року, щодо впровадження системи фінансових декларацій, а також висвітлення важливих зусиль, що були докладені українськими міністерствами та відомствами для створення відділів внутрішніх розслідувань.





Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі