друкувати


Витратометрія-2009. Будемо економити

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-26 04:27:33
Днями у пансіонаті "Синьогора" відбувалась науково-технічна конференція "Вимірювання витрати та кількості газу. Витратометрія 2009". ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" та Івано-Франківський Національний технічний університет нафти і газу спільними зусиллями організували проведення такого заходу з метою залучення наукової громади, представників газопостачальних та газозбутових, приладобудівних підприємств України, для яких питання забезпечення точності та контролю обліку газу у сучасних ринкових умовах є надзвичайно важливими, до здійснення ґрунтовного аналізу стану та визначення перспектив розвитку у галузі витратометрії газу.

До обговорення актуальних питань точності вимірювань витрати та кількості газу, шляхів забезпечення достовірності обліку та зменшення його втрат долучились 138 представників (з яких 8 докторів та 22 кандидати технічних наук) понад двадцяти наукових установ та виробничих підприємств, територіальних органів Держспоживстандарту, теплогенеруючих компаній, газопостачальних організацій зі всієї України.

Науковці розглядали проблемні питання забезпечення єдності вимірювань в Україні при передачі одиниці об’єму та об’ємної витрати газу, забезпечення прослідковуваності лічильників та витратомірів до державного первинного еталона одиниці об’єму та об’ємної витрати газу, аналізували причини втрат газу в процесі експлуатації промислових та побутових лічильників та під час транспортування природного газу, шляхи забезпечення достовірності обліку та підвищення точності обчислень втрат газу.

Для ефективної роботи науково-практичної конференції у вступній доповіді доктора технічних наук, професора, генерального директора ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" І.С.Петришина проаналізовано стан метрологічного забезпечення обліку газу в Україні в аспекті наукової, законодавчої, нормативної, технічної та організаційної основ. Представники наукових шкіл національних технічних університетів "Київський політехнічний інститут", "Львівська політехніка", ІФНТУНГу, наукових підрозділів ДП "Укрметртестстандарту" та ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" подали на розгляд учасників конференції результати експериментальних досліджень витратомірів, конструкторські розробки на основі мікроконтролерів, програмне забезпечення для автоматизації процесу атестації методик виконання вимірювань об’єму природного газу, інформаційно-вимірювальні комплекси для повірки коректорів та обчислювачів об’єму газу.

Результатами досліджень факторів впливу на достовірність показників лічильників при їх повірці, особливостями метрологічного забезпечення засобів обліку газу та практичним досвідом щодо проведення заміни лічильників в умовах експлуатації обмінювались представники НАК "Нафтогаз України", ДП "Харківстандартметрологія", ДП "Кримстандартметрологія". А приладобудівні підприємства – учасники конференції розгорнули виставку засобів вимірювальної техніки, зокрема, засобів вимірювання витрати та кількості газу, установок для повірки промислових та побутових лічильників газу.

Окрім технічних та практичних питань забезпечення точності та єдності вимірювань газу, особлива увага приділялась економічним аспектам підвищення точності обліку та підготовці кваліфікованих фахівців у галузі вимірювання витрат та кількості газу в технічних університетах Києва , Львова та Івано-Франківська.

За результатами дводенної роботи науково-технічної конференції прийнято ряд рішень, а, саме, рекомендовано НАК "Нафтогаз України" розробити комплексну програму із створення національних стандартів щодо виконання вимірювань, гармонізованих з європейськими вимогами, та передбачити фінансування цієї програми протягом 2010-2015 років. Також, з метою усунення розбіжностей у розрахунках оплати за спожиті ресурси, акцентовано увагу на необхідність активізації роботи НАК "Нафтогаз України" із забезпечення повірки лічильників газу у населення. А для подальшого забезпечення сфери обліку газу кваліфікованими спеціалістами, ІФНТУНГу та ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" рекомендовано здійснювати фахові семінарні навчання спеціалістів нафтогазового-комплексу з питань метрологічного забезпечення обліку газу в Україні.

Автор: Ольга ПЕТРЕНКО, ДП "Івано-Франківськстандартметрологія"
Обговорити на форумі