друкувати


Заберіть отруту з Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-26 04:06:46
Цими днями з Прикарпаття знову продовжують вивозити пестициди. Хоча за державною програмою їх мали вивезти до кінця цього року.

Але, ймовірно, так не буде. Адже отрутохімікатів на Івано-Франківщині виявилося удвічі більше, аніж було задокументовано: майже 400 тонн замість 180. на жаль, чимало пестицидів просто не облікували. Наразі навіть самі екологи шоковані місцями, де зберігалися протермінована отрута, яка через це стала удвічі небезпечнішими. Колишні міндобрива знаходилися у напівзруйнованих приміщеннях без даху, а то й серед поля під відкритим небом.

Спеціалісти кажуть, що через м'ясо, молоко та воду вони могли потрапити в не один людський організм. На щастя, пестицидами на Прикарпатті ніхто не отруївся. Принаймні про такі випадки невідомо. Але від цього проблема не вирішується.

Вивозити пестициди на переробку в Україні нема куди. Адже в державі є тільки один завод. Він знаходиться на Сумщині. Отруту відправляють закордон. Перші 20 тонн пестицидів вивезли до Німеччини з Косівського району. Зі Снятинського, Коломийського, Тлумацького та Городенківського районів отруту зібрали в герметичні бочки, які чекають на вивезення.

Проте виникла проблема зі зберіганням бочок, адже люди почали протестувати. Екологи кажуть, що загерметизовані пестициди не становлять ніякої загрози. Окрім того, бочки звозять у певні місця, подалі від людей. Територія, де вони є, наразі огороджена та цілодобово охороняється.

З державного бюджету на вивезення пестицидів з Прикарпаття було виділено три мільйони гривень. Ще майже півтора мільйони виділено з екологічного фонду області. Отож урядова програма по знищенню отрути мала би завершитися цього року. Але через велику кількість пестицидів, їх обіцяють вивезти у наступному році.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Наталія ФАРМУС, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі