друкувати


ДПА: Інвентаризація суб’єктів туристичного бізнесу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-26 01:21:27
Фінансування соціальної інфраструктури залишається першочерговим завданням як на рівні держави загалом, так і на рівні регіонів зокрема. Тому усі зусилля податківців Прикарпаття скеровані на наповнення бюджетів усіх рівнів. Податкова служба є своєрідним містком між владою та бізнесом, яка одночасно зацікавлена і в інтересах держави, і в нормальному функціонуванні бізнесового середовища, адже ми працюємо над спільним завданням.

Тому взаємини між податковою службою та платниками податків побудовані на засадах чесного партнерства. Свідченням цьому є хоча б те, що нарікань на роботу податкових органів області ні з боку малого, ні середнього, ні великого бізнесу немає. Відтак спільними зусиллями за дев’ять місяців поточного року від Івано-Франківщини до зведеного бюджету країни надійшло майже два мільярди гривень податків та зборів, що адмініструються органами ДПС області, - про це журналістам на прес-конференції, яка передувала розширеному засіданню колегії ДПА в області, повідомив головний податківець регіону Володимир Попович.

Якщо повернутися до статистики, то державний бюджет за січень-вересень п.р. від платників податків Прикарпаття поповнився платежами на суму 1 млрд 110,3 млн грн. Відповідно, до загального фонду Державного бюджету України забезпечено збір у розмірі 998,9 млн грн, повідомляє підготовлено відділом масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян.

А місцеві бюджети Івано-Франківщини за перші три квартали року отримали 814,5 млн грн, що на 44,4 млн грн більше минулорічного рівня надходжень. Виконання планових показників складає 106,7%. Лише податку з доходів фізичних осіб за січень-вересень надійшло 573,4 млн грн, що більше відповідного періоду м.р. на 9,5 млн грн. Загалом, це хороший результат, відзначив перед журналістами В.Попович, адже тільки три області країни збільшили надходження місцевого бюджету у порівнянні з минулим роком, серед них є й Івано-Франківська.

Знайти додаткові резерви наповнення бюджету допоможе інвентаризація усіх платників податків - суб’єктів господарювання. Особливо актуальною вона буде в гірських районах, де добре розвинутий туризм, продовжив тему голова ДПА в області. Адже на період новорічно-різдвяних вакацій спостерігається туристичний "бум", а отже квартироздавачі матимуть непоганий дохід. Тому є необхідність активнішої масово-роз’яснювальної роботи з такими платниками, залучення їх до добровільної сплати податків.

Значно допоможе в роботі податківцям Прикарпаття й створення податкових паспортів в розрізі населених пунктів, остаточне формування яких планується на початок наступного року, де будуть відображені основні показники соціально-економічного розвитку того чи іншого міста, селища, села, а також показники податкової статистики, а відтак і наявні резерви для наповнення місцевої казни.

Зупинився голова податкової адміністрації і на нововведеннях щодо адміністрування ПДВ. Мова йде про запровадження Загального реєстру податкових накладних. Таке удосконалення процесів адміністрування податку на додану вартість, на переконання податківців, позитивно вплине на покращення бюджетної дисципліни та наповнення державної скарбниці.

До речі, з метою упередження незаконного відшкодування ПДВ та покращення адміністрування цього податку, в структурі ДПА в області відбулись зміни. Зокрема, у вересні ц.р. створено окремий відділ контролю за відшкодуванням податку на додану вартість. Основним його завданням є запобігання обігу фіктивних податкових накладних, що загалом дозволить захистити чесних платників від шахрайства у сфері ПДВ.

Загалом діалог головного податківця та мас-медійників Прикарпаття був відкритим та конструктивним, журналістів цікавило чимало тем: це і переваги подання електронної податкової звітності, справляння окремих податків, питання легалізації заробітної плати тощо.

Команда податківців Прикарпаття є боєздатною, колектив згуртований та націлений на плідну роботу, а тому з поставленими перед нами державою завданнями, я думаю, ми впораємося в повній мірі, - такими слова завершив зустріч з представниками четвертої гілки влади голова ДПА в області Володимир Попович.

Обговорити на форумі