друкувати


Прикарпаття: Рятувальники тренувалися в Бурштині (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-24 12:54:46
Бурштинське водосховище, що розташоване на території Галицького району, створене у 60-их роках минулого століття у руслі річки Гнила Липа. Сьогодні воно є найбільшою штучною водоймою на Івано-Франківщині. Середня глибина Бурштинського моря сягає восьми метрів.

Водойма ця – технічна, тому купатися та рибалити тут заборонено. Проте, водосховище стало місцем традиційного відпочинку не лише для місцевих мешканців. Пересічні громадяни аж ніяк не звертають уваги на застережуючі знаки. Як зізнаються рятувальники державної пожежної частини №12 по охороні Бурштинської ТЕС, котра розташована неподалік водойми, їм неодноразово доводиться рятувати тут необережних плавців чи рибалок. До речі, останній такий випадок мав місце в лютому цього року, коли бійці МНС врятували на Бурштинському водосховищі з криги 4-х рибалок.

Як зазначають фахівці, особовий склад служби МНС, знаходиться в постійній бойовій готовності до дій за призначенням, добре володіє навичками надання допомоги людині, яка потрапила в надзвичайну ситуацію, навіть якщо йдеться і про рятування потерпілого на воді. Днями, з особовим складом чергових караулів державної пожежної частини №12 по охороні Бурштинської ТЕС, планові теоретичні та практичні заняття на базі Бурштинського водосховища проводили і професійні водолази. За тактичним задумом навчань через необережне поводження на воді двоє рибалок опинилися за бортом плавзасобу. Діяти потрібно миттєво, адже температура води всього сім градусів, тож навіть доросла, добре фізично загартована людина, може перебувати у ній не більше десяти хвилин. А пізніше, констатують фахівці, організм починає судомити і далі наступає смерть.

Того дня погода неначе хотіла ускладнити рятувальникам їх і без того нелегке завдання. Холодний дощ краплями стікав по їх обличчях, рятувальні човни на хвилях Бурштинського моря хиталися, неначе під час шторму. Проте бійці МНС невпинно рухалися до того місця, де з-понад води виднілися голови умовних потерпілих. На кожному із таких човнів завжди є рятувальні круги та жилети, кінець Олександрова та теплі ковдри. На борту – двоє рятувальників. Перший здійснює управління плавзасобом, інший забезпечує безпеку судоводіння та правильний підхід до потопаючого. Декілька вправних рухів рятувальників – і постраждалі люди у безпеці...

Їх загортають у теплі ковдри – і човен спішить до берега. На суші потерпілих уже чекав лікар-спецфізіолог. Він показав бійцям МНС, як правильно надати першу долікарську допомогу постраждалій людині.

Хоча нещасний випадок цього разу був лише умовним, рятувальники оперативно та професійно справилися із поставленим для них завданням. Аналогічні навчання пройшли і на івано-франківському міському озері. Саме воно із появою криги стає справжньою меккою для місцевих рибалок. І, хоча на березі озера цілодобово чергують професійні рятувальники, правильно надати допомогу людині, що тоне, має вміти кожен боєць МНС.

Як правильно підготувати плавзасіб для проведення рятувальних робіт, наблизити човна до потопаючого, яким чином доправити потерпілу людину до берега та правильно використовувати при цьому рятувальні засоби – про все це дізналися в ході проведених спеціальних занять із водолазами рятувальники обласного центру. В ході проведення занять начальник івано-франківської аварійно-рятувальної водолазної станції №1 Віктор Галько підкреслив важливість проведення таких навчань для бійців пожежно-рятувальних підрозділів, повідомляє МНС України в Івано-Франківській області.



Обговорити на форумі