друкувати


Україна: М'ясом на ринках можна торгувати ще п'ять років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-23 04:56:07
Верховна Рада відклала заборону на реалізацію молока і сиру домашнього виробництва, а також м'яса парнокопитних і інших копитних домашнього забою на агропромислових ринках України до 1 січня 2015 року.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту N5053-1 проголосували 416 депутатів за 226 мінімально необхідних.

У Раді було зареєстровано декілька законопроектів, що пропонують врегулювати введення даної заборони, але депутати прийняли проект, пропонований депутатом Миколою Присяжнюком (фракція Партії регіонів).

Згідно документу, уряд повинен у тримісячний термін розробити і затвердити державну програму створення і відкриття пунктів закупівлі молока і боєнь (забійно-санітарних пунктів) тварин, що містяться в господарствах населення, а також щорічно передбачати фінансування заходів відповідної програми в проекті державного бюджету.

Заборона на реалізацію домашнього молока і сиру, а також забій худоби, птиці і кролів в об'ємах, які перевищують п'ять голів на день, не на бійні, яка має експлуатаційний дозвіл і зареєстрована ветеринарною службою, була передбачена з 1 січня 2010 року законом "Про безпеку і якість харчових продуктів". Ухвалення цього закону необхідне було для вступу України до Світової організації торгівлі.

В Україні близько 70% поголів'я корів знаходиться в господарствах населення. Крім того, в більшості сіл відсутні бійні, що мають експлуатаційний дозвіл і зареєстровані ветслужбою, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі