друкувати


Угорщина: 53 роки спробі звільнитися від комунізму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-23 04:44:53
В Угорщині сьогодні відзначають 53-ті роковини революції 1956 року і 20-ту річницю проголошення Третьої Угорської Республіки. Як ставляться нині до цих подій громадяни демократичної Угорщини?

Протокольно відзначити сьогодні цю дату аж ніяк не випадає попри те, що з 23-го жовтня 1956 року минуло більше піввіку. Надто великою є нині політична поляризація в угорському суспільстві, підсилена до того ж економічними негараздами в країні.

У п’ятницю на вулицях Будапешта очікують не тільки мирних мітингів і демонстрацій. Про всяк випадок поліція вже наперед готується і до виступів екстремістів, як це було, наприклад, 2006 року.

Багато-хто з людей старшого покоління з сумом каже, що не про таку суспільну "єдність" мріяли учасники подій в Угорщині восени 1956-го року.

Про відчутне розчарування своїх співвітчизників поточною ситуацією у країні і про відповідальність угорських політиків у цьому сенсі говорив напередодні на святковому засіданні в угорському парламенті і чинний прем’єр цієї країни Ґордон Байнаї. Він вважає, що не громадяни винні в тому, що не можуть належно скористатися з переваг демократії, але їхні керівники.

За останні роки вузькополітичні інтереси дуже часто превалювали в нас над загальносуспільними, визнав соціаліст Ґордон Байнаї. Цікаво, що серед інших почесних гостей на прийомі в угорському парламенті були також присутні сто молодих людей, які народилися у 1989 році, коли в Угорщині розпочалася нова демократична доба.

23 жовтня в багатьох місцях Будапешта відбудуться вшанування подій 1956-го року під егідою політичних партій. Відзначатимуть цю дату і в провінції. Урочисті заходи цього року відбуватимуться куди скромніше, ніж у попередній, докризовий період. Так, фінансові витрати на святкові заходи уряд скоротив цього року майже наполовину. Тим не менше у п’ятницю можна буде побачити багато цікавих речей – від діючих музейних виставок і фотоекспозицій просто неба до концертів і різноманітних кулінарних змагань. А багато мешканців Будапешта висловили бажання просто відпочити в ці дні у глибинці, бронюючи місця в готелях чи, скажімо, їдучи до родичів, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі