друкувати


За нашу і вашу свободу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-23 10:44:25
23-25 жовтня з ініціативи керівництва редакції польськомовної газети "Кур’єр Галіційський", під особистим патронатом Надзвичайного і Повноваженого Посла Республіки Польща в Україні Яцека Ключковського, за підтримки польської фундації "Допомога полякам на Сході" в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника розпочалася трьохденна Міжнародна наукова конференція присвячена 90-ій річниці Варшавського договору 1920 року "Союз Пілсудський – Петлюра: історичні обставини та сучасні інтерпретації". Серед організаторів також кафедри історії слов’ян і міжнародних відносин Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

На конференцію прибули високоповажні гості: близько 50 знаних істориків з України та Польщі. Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський, перший радник Посольства Республіки Польща в Україні Оля Гнатюк, консул Генерального консульства Республіки Польщі у Львові Марцін Зєневіч,

Перед конференцією у фойє університету відбулося відкриття виставки "За нашу і вашу свободу! Союз Пілсудський – Петлюра", присвяченої спільній боротьбі поляків і українців проти більшовицької Росії. Концепцію виставки розробив редактор "Кур’єра Галіційського" Мирослав Ровіцький. Вибір матеріалів та фотодокументів Каміла Степана та Рафаїла Столярського. Графічна інтерпретація — Роберта Стаховіча, ілюстрації Роберта Моньчинського.

На стендах виставки можна побачити та прочитати історію визвольної боротьби двох народів у 1920-их роках під проводом Пілсудського та Петлюри, події, що передували польсько-українському союзу. Глядачі матимуть змогу дізнатися більше про біографію Пілсудського, добу Центральної Ради, Гетьманату, про Брестський мир. Також на виставкових стендах представлено багато світлин, на яких, ймовірно, хтось може впізнати навіть своїх родичів, які воювали у польських легіонах чи були в Січових Стрільцях.

Учасників конференції від імені ректора привітав проректор з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, а також голова івано-франківської обласної ради Ігор Олійник та консул Генерального консульства Республіки Польщі у Львові Марцін Зєневіч,

Після привітань відбулася презентація фільму "Важке братерство" що також присвячений польсько-українському військовому союзу і спільному походу для визволення Києва від більшовиків у 1920 році. На перегляд фільму прибули: режисер – Єжи Любах та співавтори сценарію Віктор Голубко, Богдан Гудь і Тадеуш Кшонстек. За словами пана Любаха, фільм був створений у 1998 році за ініціативою відомого польського публіциста Єжи Гедройца та під патронатом тодішнього Президента Польщі Александра Кваснєвського. Головними дійовими особами в картині виступають Юзеф Пілсудський та Симон Петлюра. У фільмі також використані інтерв’ю з відомими польськими публіцистами на теми українсько-польських відносин, подано цікаві погляди на спільну історію та боротьбу за утвердження державної незалежності.

Деякі відтворені у фільмі факти й досі відомі тільки вузькому колу науковців. Так, ще донедавна багато поляків не знали, що в перемозі над Червоною Армією, яка отримала назву "чудо над Віслою", велика заслуга не лише їхніх вояків, але й українців. Також автори фільму представляють Петлюру ледь не національним героєм Польщі. І це власне те, що нині повинно поєднати наші два народи, створити ще кращі умови миру і добросусідства.

Пленарні та секційні засідання продовжилися у м. Яремче. За словами головного редактора "Кур’єра Галіційського" Мирослава Ровіцького, цей науковий захід є продовженням добрих традицій. Адже кілька місяців тому разом з науковцями Прикарпатського університету українські й польські історики, суспільні діячі, журналісти, спільно обговорювали історичні уроки Гадяцької унії 1659 р., документу, за яким мала створитися польсько-литовсько українська федерація як прообраз теперішнього Євросоюзу.

"Конференція відбулася успішно, і ми вирішили знову повернутися до спільних сторінок українсько-польської історії, які свідчать не тільки про протистояння між нашими народами, а й про об’єднання. Адже так приємно усвідомлювати, що у нас є спільні герої", — мовить пан Ровіцький.

Зрештою обидва суспільні, громадські та військові діячі хотіли незалежності своїх держав, об’єдналися та виступили проти найголовнішого ворога України та Польщі—радянської Росії. Проте, на жаль, Україна у 1919-1921 так і не стала самостійною, а Польща здобула волю.

Сьогодні в Україні, як відгомін радянських часів, союз Пілсудський – Петлюра 1920 р. не знаходить однозначного трактування. Отож сьогоднішня конференція має також пролити світло на суперечливі сприйняття діяльності Юзефа Пілсудського і Симона Петлюри.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі