друкувати


Професор Боцюрко проти польського інсуліну

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-22 04:02:41
На ім’я голови Івано-Франківської обласної ради Ігоря Олійника надійшло звернення від голови Асоціації ендокринологів області професора Володимира Боцюрка про "ігнорування думки лікарів-ендокринологів" — наміри закупити в область польський інсулін "Генінсулін".

Професор Володимир Боцюрко зазначає, що очолювана ним Асоціація на своєму засіданні 25 вересня "одностайно виступила" проти появи польського інсуліну з декількох мотивів, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Зокрема, за його словами, "Україна — єдина держава у світі, яка має два заводи — виробники інсуліну, що відповідає усім вимогам ВООЗ. Поява іноземного інсуліну призведе до істотного зменшення їхньої продукції, а, можливо, і повного припинення виробництва". "У Польщі "Генінсулін" отримують лише 20% хворих на цукровий діабет; там він коштує удвічі дорожче, ніж пропонується нам, і над цим треба задуматись, бо ніхто зі збитками працювати не буде", — зазначає Володимир Боцюрко. Водночас голова Асоціації ендокринологів Івано-Франківщини стверджує, що "усі інші області України уже відмовилися від польського інсуліну, надають перевагу вітчизняному".

За дорученням голови обласної ради Ігоря Олійника зазначене звернення було скеровано на розгляд постійної комісії з питань охорони здоров’я та материнства, яку очолює Михайло Яворський. 15 жовтня на засіданні медичної комісії прийнято рішення підтримати звернення голови Асоціації ендокринологів області. Головному управлінню охорони здоров’я, яке очолює Любомир Малофій, рекомендовано врахувати вимоги Постанови Кабміну №647 від 24 червня 2009 року "Про внесення змін до положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" — "використовувати вітчизняний інсулін та не закуповувати польський "Генінсулін". Головному фінансовому управлінню рекомендовано "проконтролювати використання коштів, виділених області для закупки інсуліну".

Про рішення постійної комісії повідомлено міністра охорони здоров’я України Василя Князевича. У листі в Мінохорони здоров’я зазначено: "Закупівля українського інсуліну значно спрощує процедуру забезпечення ним закладів охорони здоров’я і в повній мірі допоможе підтримати вітчизняного виробника в період економічної кризи".

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі