друкувати


Відбулася колегія Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 06:40:28
21 жовтня відбулася чергова, квартальна колегія Українського Товариства охорони пам'яток історії та культури. Порядок денний засідання передбачав розгляд наступних питань: про роботу Богородчанської районної організації УТОПіК (щодо залучення громадян району до вивчення та збереження пам'яток); про виключення з Державного реєстру пам'яток національного та місцевого значення, які знищені (згоріли) в області впродовж останніх років; про включення до Державного реєстру пам'яток національного та місцевого значення пам'яток; про затвердження керівників громадських секцій обласної ради товариства та ін.

Особливу увагу було надано звіту Богородчанської районної організації УТОПіК. Її діяльність направлена на вивчення, збереження і охорону культурної спадщини району (станом на 01.01.2009 р. в районі на обліку перебувало 333 пам'ятки, з них історії – 231, археології – 21, архітектури – 66, мистецтва – 15; працюють 11 музеїв). В районі працює 59 первинних організацій, 36 у навчальних закладах, 23 – на виробництві. В 2009 р. виявлено 6 пам'яток і підготовано матеріали для взяття їх на державний облік. Потребою часу є взяття на державний облік будинку міської управи, приміщення колишнього староства, будинку старої аптеки, дому бургомістра. Також, важливим є зміцнення матеріально – технічної бази Товариства, надання йому приміщення.

Колегія, розглянувши питання порядку денного прийняла наступні рішення: затвердити нововиявлену пам’ятку культурної спадщини пластовий табір – музей "Сокіл", як пам’ятку культурної спадщини – з подальшим поданням до Державного реєстру пам’яток місцевого значення; рекомендувати внести пам’ятку місцевого значення – ратушу м. Снятин – до пам’яток національного значення; подати до Державної служби з питань національної культурної спадщини пропозицію щодо виключення з Державного реєстру пам’яток культурної спадщини, які були втрачені (згоріли) в період 1999 – 2009 рр. Наголошено на потребі пожвавлення роботи Богородчанської районної організації УТОПіК (в організаціях, установах, навчальних закладах району), системному обстеженні пам’яток, залученні нових членів Товариства.

В роботі колегії прийняли участь заступник голови обласної ради Товариства В.Любінець, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури облдержадміністрації А.Давидюк, головні спеціалісти управління культури Б.Клюшта та А.Чемеринський, заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації М.Капак, краєзнавці М.Головатий, П.Арсенич, В.Романець, Б.Гаврилів.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі