друкувати


На часі – чистка трас електроліній

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 06:00:30
Стихія 12-14 жовтня привернула увагу до стану трас повітряних електроліній. На думку енергетиків, якби господарі вчасно та якісно проводили обрізування гілок дерев поблизу електромереж 0,4 кВ на території своїх садиб, масштаби пошкоджень електроліній були б меншими. Адже основною причиною, поряд із намерзанням та налипанням мокрого снігу на проводах, були саме гілки дерев, які під вагою снігу падали на електролінії та обривали проводи. Тому ВАТ "Прикарпаттяобленерго" нагадує про важливість чистки трас повітряних ліній електропередач.

Для надійного забезпечення суспільного виробництва та населення області електроенергією, для недопущення аварій в електромережі та згідно "Правил користування електричної енергії для населення" та "Правил охорони електричних мереж" споживачі зобов'язані самостійно очищувати від гілок дерев прилеглі лінії електропередач та не допускати насадження нових дерев в охоронній зоні ліній електропередач, повідомляє прес-служба ВАТ "Прикарпаттяобленерго".

Для цього у РЕМах щороку розробляється графік чистки трас, організовується вимкнення ліній електропередач та допуск в охоронну зону електроліній 0,4 кіловольт, які розміщені на території підприємств, установ, організацій, господарських дворів та фермерських господарств для проведення чистки траси електроліній. При отриманні дозволу від філії самі господарі мають проводити обрізування дерев та кущів згідно з графіком енергопідприємства. Працівники філій товариства (виробничі бригади районів електричних мереж) обрізують насадження тільки біля будинків і присадибних ділянок інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів та поблизу електроліній напругою 10 кіловольт і вище. Графіки проведення обрізування дерев та кущів на трасах ліній електропередач були надруковані у районних газетах Івано-Франківської області.

У разі порушення власниками земельних ділянок (будівель, споруд) охоронних зон електромереж створюється загроза, як їх безпеці, так і безпеці решти громадян від можливого ураження електричним струмом, загорання цих об’єктів чи пошкоджень електромереж. Крім того, розташування об’єктів в охоронних зонах електромереж створює труднощі для ремонтно-експлуатаційного персоналу ВАТ "Прикарпаттяобленерго" під час здійснення експлуатації чи аварійного відновлення повітряних ліній, утруднює доступ персоналу та під’їзд спецтехніки.

Тому адміністрація енергокомпанії просить всіх мешканців району, а особливо виконавчу владу населених пунктів взяти активну участь у розчистці трас ліній електропередач. Від позитивного вирішення цього питання в значній мірі залежить надійне та безперебійне забезпечення електричною енергією споживачів населених пунктів району.

Довідка: Для забезпечення нормальних умов експлуатації електромереж, запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму уздовж електромереж установлюються охоронні зони. В охоронних зонах повітряних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме: будувати житлові, громадські та дачні будинки; саджати дерева та інші багаторічні насадження та ін.

Обговорити на форумі