друкувати


Наприкінці тижня Україна перейде на "зимовий" час

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 05:21:09
В останню неділю жовтня Україна перейде на "зимовий" час. У ніч на 25 жовтня о 04:00 стрілки годинника будуть переведені на одну годину назад. Перехід на "зимовий" час здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року.

У нашій країні перехід на "літній" час уперше відбувся в 1917 році, а з 1981 року вже в СРСР знову регулярно вводився "літній" час. Цієї традиції почала дотримуватися й Україна з 1991 року. До 1996 року "зимовий" час вводився в останню неділю вересня. Після цього уряд вирішив синхронізувати переведення стрілок з більшістю європейських країн.

Нагадаємо, вперше "літній" і "зимовий" порядок відліку часу був введений в Англії в 1908 році з метою економії і раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби. Зараз на "літній" і "зимовий" час переходять більш ніж у 110 країнах світу. З 1996 року за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН період дії "літнього" часу був продовжений до останньої неділі жовтня. Це рішення обгрунтоване дослідженнями медико-біологічного й економічного характеру, проведеними в різних країнах.

Переведення стрілок дозволяє понизити енергонавантаження і поліпшити екологічну обстановку, забезпечує стійку роботу єдиної енергосистеми країни, узгодженість транспортних вантажопотоків і зв'язків, організацію теле- і радіомовлення, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі