друкувати


Пам’ятник невідомому корупціонеру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 03:06:17
Так буде називатися нове творіння епатажного чернівецького митця Анатолій Федірко. Вчора він презентував пам’ятник на Турецькій площі у Чернівцях.

Центром композиції пам’ятника невідому корупціонеру є скульптурне зображення монети діаметром 90 см (аверс – зображення австрійського срібного талера Марії-Терезії з її профільним офіційним портретом, оскільки цей талер у ХVIII ст. був основною європейською валютою; реверс – зображення статуї Свободи або портрет Джорджа Вашингтона – президента США – з однодоларової американської монети, зразка 1979 року.

З лівого боку – скульптурне зображення руки людини, яка підштовхує "монету" по нахиленій площині до протилежної сторони, де розташована композиція з двох розкритих рук людини, що отримують "монету", повідомляє "Молодий буковинець".

Як повідомив Анатоль Федірко на презентації свого арт-проекту, з серпня 1774 року до травня 1775 року австрійський уряд Марії-Терезії вів таємні переговори з урядами Османської та Російської імперій щодо приєднання Буковини до складу Австрійської імперії шляхом підкупу (корупційних дій) посадовців обох імперій (доведений історичний факт) – у травні 1775 року Буковина увійшла до складу Австрійської імперії", – зазначив художник. Він вважає, що його концепція пам’ятника невідомому корупціонеру відображає спільні корені корупції минулого і сучасного періоду в історії Буковини.

Одним з ініціаторів створення пам’ятника став історик Сергій Осачук. На відкритті він розповів про подробиці входження Буковини до складу Австрії. А вибрав місце для пам’ятника – площу Турецької криниці, сам Федірко. За його словами, він випадково став свідком, як на цій площі бізнесмен і митник про щось домовлялися і передавали один одному папери.

Обговорити на форумі