друкувати


Косовський футбол

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 12:41:20
В рамках виконання миротворчої місії у складі багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР у Косовому військовослужбовці національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" на запрошення керівників навчальних закладів муніципалітету Штрпце регулярно відвідують місцеві школи.

Лише протягом минулого тижня українські морські піхотинці на чолі з виконуючим обов’язки командира батальйону підполковником Сергієм Стороженко двічі були почесними гостями з нагоди святкування річниць навчальних закладів, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Так, відвідування школи "Osman Manir" з нагоди її 44-річя запам’яталося українським морпіхам не лише урочистими зборами та святковим концертом, на які зібралося майже все населення албанського селища Фірайя, а й футбольним матчем між командами вчителів школи та українських миротворців. До речі, у футбольному суперництві, за шаленої підтримки трибун, з мінімальним рахунком перемогли господарі спортивного майданчика.

Наступного дня група наших миротворців відвідала урочистості, що відбулися з нагоди 85-ї річниці від дня створення школи "Raiko Uroshevac" у селищі Готовуша, де проживає сербське населення. До речі, це найстаріша школа муніципалітету Штрпце.

Під час святкового мітингу директор школи Стоян Маренкович подякував українським миротворцям за підтримку та регулярну шефську допомогу і запросив наших морських піхотинців за два тижні приїхати на товариську зустріч з футболу, яка відбудеться на реконструйованому спортивному майданчику.

Вчора українські миротворці на чолі із заступником командира батальйону з виховної роботи підполковником Валерієм Бойко провели чергову гуманітарну акцію з роздачі шкільного приладдя та спортивного інвентарю. Цього разу миротворці завітали у гості до школярів трьох навчальних закладів, що розташовані у населених пунктах Іжанце, Каштаньєво та Сушице. Учні отримали у подарунок шкільні рюкзаки, ручки, олівці, зошити, а також футбольні м’ячі.

- Українські миротворці бажані гості у школах муніципалітету. Ми завжди раді бачити вас та розраховуємо на подальшу співпрацю і допомогу, - зазначив директор школи "Razim Cokli" Авні Лімани, дякуючи морськім піхотинцям за надану допомогу. За словами підполковника Валерія Бойко, між українськими миротворцями та місцевим населенням встановлені добрі дружні відносини. Українські морські піхотинці беруть активну участь у багатьох культурних та спортивних заходах муніципалітету, реалізовують гуманітарні проекти. Така активна миротворча діяльність схвально сприймається як керівництвом муніципалітету, так і простими мешканцями цього анклаву Косового.

– Ми заслужено користуємося повагою серед місцевого населення, – наголосив підполковник Валерій Бойко. – Добре відношення місцевих мешканців невипадкове. Адже українські морські піхотинці не тільки виступають гарантами миру та спокою в регіоні. Так, завдяки реалізації нашими миротворцями ряду гуманітарних проектів, місцеві жителі отримують умови для безпечного та комфортного мешкання в муніципалітеті Штрпце.

Довідка. Основу національної складової спільного українського польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" 12-ї ротації, який з квітня 2009 року виконує миротворчі завдання у Косовому, становить 1-й Феодосійський окремий батальйон морської піхоти Центру військ берегової оборони Військово-Морських Сил Збройних сил України. Серед основних завдань, що покладаються на особовий склад українського контингенту, здійснення патрулювання, забезпечення безпеки пересування місцевих жителів, реалізація гуманітарних проектів, охорона історичних пам’ятників тощо. На сьогодні ситуація в зоні відповідальності наших миротворців залишається стабільною і контрольованою.

Обговорити на форумі