друкувати


Політаємо з білорусами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 11:28:27
Вчора відбулося двостороннє командно-штабне тренування з органами управління та черговими силами з протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України та Військово-повітряних сил і Військ протиповітряної оборони Збройних Сил Республіки Білорусь.

Головна мета тренування, яке з української сторони проходило під керівництвом ТВО командувача Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Онищенка, полягала в удосконаленні взаємодії чергових сил з протиповітряної оборони видів збройних сил обох держав при виконанні ними завдань бойового чергування, злагодженості дій чергових сил за різних форс-мажорних обставин, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

В ході тренування були відпрацьовані питання щодо порядку організації взаємодії органів військового управління української і білоруської сторін при оповіщенні та обміні інформацією про повітряну обстановку, порядку дій органів військового управління та чергових сил з протиповітряної оборони обох країн, зокрема, при наданні допомоги повітряним суднам за форс-мажорних обставин, по повітряному судну, що уганяється.

З українського боку до проведення тренування залучалися органи управління Повітряних Сил Збройних Сил України, командні пункти, бригади тактичної авіації, пункти наведення авіації, радіотехнічні та зенітні ракетні бригади.

Під час проведення практичної фази тренування для створення повітряної обстановки в повітрі працював літак транспортної авіації Повітряних Сил ЗС України Ан-26. З боку білоруської сторони роль "літака-порушника"виконував винищувач МіГ-29. За визначеним сценарієм в ході практичних дій авіації відбулися польоти цих повітряних суден з відповідним відпрацюванням завдань в ролі суден, що уганяється, з порушенням державних кордонів.

В ході тренування було організовано постійну взаємодію між органами управління Повітряних Сил Збройних Сил України та Військово-повітряних сил і Військ протиповітряної оборони Збройних Сил Республіки Білорусь, безперервний радіолокаційний контроль та безпеку польотів у районі знаходження та ймовірному маршруті польоту повітряних суден. Також було налагоджену чітку взаємодію з "Украерорухом" з надання оперативної інформації щодо дій чергових сил з протиповітряної оборони і стану сил та засобів пошуково-рятувальної служби.

Слід зазначити, що такого роду тренування з черговими силами країн-сусідів в цьому році проводиться вже вдруге. У квітні поточного року було проведене двостороннє спільнекомандно-штабне тренування за участю органів управління та чергових сил з протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України та Військово-повітряних сил Збройних сил Російської Федерації.

Проведення такого роду заходів дає можливість на практиці перевірити реальну спроможність дій чергових сил до виконання завдань за призначенням, а також налагодити чітку взаємодію з черговими силами країн-сусідів щодо гарантування безпеки в повітряному просторі та недопущення різних інцидентів на повітряних кордонах, - зазначив за підсумками тренування ТВО начальника штабу Командування Повітряних Сил ЗС України полковник Андрій Курішко.

Обговорити на форумі