друкувати


Завдання правоохоронців - почути і допомогти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-21 11:05:10
Одним з важливих конституційних прав громадян України є їх право на звернення до державних органів та органів місцевого самоврядування. Задля практичного забезпечення його реалізації напрацьовано систему заходів, зокрема, й у структурних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України.

Відповідна робота у цьому напрямку здійснюється в УМВС України в Івано-Франківській області, галузевих службах та міськрайорганах внутрішніх справ краю. Мешканці Прикарпаття мають можливість у прийнятний для них спосіб звернутися із зауваженнями, скаргами та пропозиціями щодо вирішення своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів. Зважаючи на те, що такий зв’язок між державою та громадянином є вагомою складовою формування довіри населення до міліції, в обласному управлінні акцентується увага на кваліфікованому, об’єктивному та своєчасному розгляді звернень громадян.

Передусім зазначимо, що в УМВС здійснюється щоденний прийом керівниками обласного апарату, що проводиться відповідно до затвердженого графіку. Ознайомитися з ним можна також в кожному міськрайвідділі міліції області. Там же в приміщеннях адмінбудівель розміщуються й графіки прийомів громадян керівників цих відділів.

Крім того, вже традиційно щотижня начальник обласного управління та його заступники зустрічаються з мешканцями міст та районів Прикарпаття безпосередньо в міськрайвідділах міліції області. Це неабияк спрощує вирішення проблем, що виникають на місцевому рівні, сприяє активізації роботи з розгляду заяв та пропозицій. За кожною інформацією, що надійшла від заявника, здійснюється ґрунтовна перевірка. Разом з тим вишукуються засоби вдосконалення цієї роботи, спрямовані на якісне і своєчасне вирішення питань, з якими звертаються громадяни.

Популярною та ефективною є практика проведення особистого прийому громадян начальником УМВС в громадських місцях найбільших населених пунктів області, приміром, на місцевих торгових ринках чи інших закладах. Місце та час таких заходів завчасу оприлюднюється в місцевих засобах масової інформації. Нерідко журналісти бувають присутніми на виїзних прийомах керівника прикарпатської міліції, що згодом висвітлюється в друкованих виданнях та в ефірі радіо та телебачення. З початку року начальник УМВС в області генерал-майор міліції Василь Кузнєцов зустрічався з місцевими мешканцями на території обслуговування 10 міськрайорганів. Таким чином без виїзду до обласного центру отримали можливість безпосередньо поспілкуватися з начальником обласної міліції 75 прикарпатців. Ще 334 жителі Івано-Франківщини протягом цього часу потрапили на особистий прийом В.С.Кузнєцова в громадській приймальні обласного управління внутрішніх справ. У цьому разі до оперативного вирішення порушених у зверненнях питань залучаються працівники структурних підрозділів УМВС.

Загалом з початку 2009 року до органів та підрозділів внутрішніх справ області надійшло майже 14 тисяч звернень громадян, в тому числі більше 10 тисяч – поданих під час проведення особистих прийомів керівниками різного рівня. Варто зазначити, що порівняно з минулим роком зменшилася кількість скарг на дії або ж бездіяльність працівників міліції. До того ж, як виявилося під час проведених перевірок, зменшилася й частка обґрунтованих претензій до діяльності прикарпатських міліціонерів. Водночас до керівників частіше звертаються з проханням заохотити своїх підлеглих за їх сумлінну роботу. До УМВС в області, служб та підрозділів цьогоріч надійшло 90 клопотань про відзначення позитивних результатів роботи співробітників міліції Івано-Франківщини.

Робота зі зверненнями громадян є одним з пріоритетних напрямків діяльності органів внутрішніх справ і перебуває на постійному контролі керівництва УМВС України в Івано-Франківській області.

Автор: Зорина КРЕЧКО, CЗГ УМВС Івано-Франківській в області
Обговорити на форумі