друкувати


Дивимося в небо: Унікальний зорепад

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-20 04:53:14
У вівторок, 20 жовтня, та у середу, 21-го, Земля проходитиме через пік метеорного потоку Оріонід, який обіцяє стати одним з найбільш яскравих цього року. В ніч з 21 на 22 жовтня можна буде спостерігати за найбільшим метеорним потоком року - потоком Оріонід.

Якщо не перешкодить хмарність, то "зірки, які падають" побачать навіть мешканці великих міст, де зазвичай метеорних потоків не видно через яскраве освітлення.

За попередніми підрахунками, спостерігачі зможуть побачити метеори приблизно раз на 5-10 хвилин.

Оріоніди, як і інші метеорні дощі, які "проливаються" на нашу планету, викликаються частинками, пов'язаними з кометами. У випадку з Оріонідамі, донором частинок виступає знаменита комета Галлея.

З самою кометою Земля наступного разу зустрінеться лише в 2062 році, тоді як з її фрагментами такі зустрічі трапляються двічі на рік - в травні і жовтні.

Учені прогнозують, що потужність потоку Оріонід досягне свого піку в ніч з 21 на 22 жовтня, коли в земній атмосфері згоратимуть 15-20 великих метеорів на годину.

Астрономи радять спостерігачам мати при собі компас, оскільки метеори в більшості випадків рухатимуться із заходу на схід, а також теплий одяг, оскільки в північній півкулі (де Оріоніди найбільш активні) безхмарні жовтневі ночі вже досить холодні.

Візуально Оріоніди візьмуть свій початок з лівої частини сузір'я Оріона. Спостерігаючи за цим регіоном із Землі, глядач фактично дивиться безпосередньо на комету Галлея, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі