друкувати


20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-20 03:28:30
Це час, коли в багатьох країнах з жінками проводиться активна просвітницька робота, лікарі-онкологи, громадські організації та органи влади особливо акцентують увагу на проблемах, пов'язаних зі здоров'ям молочної залози. В рамках Всеукраїнського дня боротьби з раком грудей Редакція програми "Український вимір" спільно з фахівцями "Лікарні сучасної онкологічної Допомоги" ЛІСОДініціює спецпроект: "Рак - це не вирок, це хвороба, яку лікують і перемагають.

Близько десяти років тому рак грудей вийшов на перше місце серед всіх онкологічних захворювань у жінок і з того часу втримує сумне лідерство. За даними Американського товариства раку, щороку в світі у 1,3 млн жінок діагностується це грізне захворювання. В Україні сьогодні близько 165 тис. пацієнток з таким діагнозом. А в 2020 році їх буде більше 200 тис. Статистичні дані стверджують - до 40% наших жінок звертаються до лікаря занадто пізно, коли хвороба запущена настільки, що половина пацієнток помирає упродовж першого року після її виявлення. У світі ж, навпаки, простежується тенденція до зниження смертності, в середньому на 1% за рік.

"Все, що повинна робити кожна жінка для раннього виявлення захворювання - проходити регулярні обстеження. Відповідно до рекомендацій Американського товариства онкологів, це УЗД молочних залоз - для жінок у віці від 20 до 39 років, і щорічна мамографія - для жінок після 40 років ", - повідомила завідувач відділенням діагностики захворювань молочної залози "Лікарні сучасної онкологічної Допомоги" ЛІСОД Дар'я Вінницька. - Це важливо, оскільки на рак молочної залози захворює кожна восьма жінка, і з віком ризик суттєво зростає ".

Фахівці провідних онкологічних центрів світу давно працюють над пошуком комплексного вирішення проблеми цього страшного захворювання. Результати вражають - сьогодні, у розвинених країнах у 98% випадків рак молочної залози виліковують, якщо він виявлений на ранній стадії, і більше 80% жінок виліковуються незалежно від стадії. Така ефективність досягається завдяки комплексному підходу до діагностики та лікування раку молочної залози в маммологічних центрах, які почали активно створюватися наприкінці 90-х у Західній Європі, Ізраїлі та США. У травні цього року аналогічний центр був відкритий і в Україні на базі ЛІСОД.

"Завдання нашого мамологічне центру - комплексний підхід до лікування захворювань молочної залози. Для того, щоб таке лікування було ефективним, необхідно виконання низки умов. Це і наявність команди високопрофесійних лікарів різного профілю, і потужна технічна база - сучасне обладнання, що забезпечує найвищий рівень діагностики та лікування. Особлива увага приділяється естетичному результату лікування. Від цього залежить планування онкологічних і реконструктивних етапів з метою відновлення молочної залози тим або іншим способом ", - пояснює Керівник відділу клінічної онкології ЛІСОД, ізраїльський онколог, д-р Григорій Бернштейн. "Пластичний хірург обов'язково бере участь в обговоренні тактики лікування пацієнта, адже планування варіантів реконструкції молочної залози і орієнтація на них при виборі лікування проводиться заздалегідь", - підсумовує Володимир Сажієнко, провідний пластичний хірург, який співпрацює з ЛІСОД у сфері реконструктивних операцій.

"Сьогодні, 20 жовтня, ми говоримо про те, що спеціалізована допомога мамологічного комплексу ЛІСОД стала доступнішою для всіх без винятку мешканок України. Мета нашої соціальної ініціативи - забезпечити якомога більшу кількість жінок сучасною онкологічною допомогою. На сьогодні, ми можемо надати весь комплекс діагностики та лікування за вартістю, порівняно з іншими українськими спеціалізованими установами", - заявляє д-р Алла Вінницька, головний лікар ЛІСОД.

Серед останніх інновацій у лікуванні раку молочної залози, вже доступних українським пацієнткам, - інтраопераційна променева терапія (опромінення під час операції), що знижує негативні наслідки для здоров'я жінки, мінімізуючи вплив на здорові тканини, і дає змогу скоротити тривалість курсу післяопераційної променевої терапії. Останнє слово у світовій онкології раку грудей - генний тест Онкотіп-Dx "(OncotypeDx) також тепер доступний в Україні. За результатами цього тесту можна прогнозувати ймовірність рецидиву захворювання і те, наскільки ефективним буде хіміотерапевтичне лікування. Для пацієнтки це означає, що тепер заздалегідь відома відповідь її організму на лікування, та підібране воно буде з урахуванням її індивідуальних особливостей.

Успіх лікування багато в чому зумовлює і психологічний стан пацієнта. Наслідуючи практику провідних центрів світу, до ЛІСОД залучили фахівців східної медицини, які забезпечують супровідний і відновлювальний етапи лікування, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Довідка. "Лікарня сучасної Онокологічної Допомоги" ЛІСОД відкрита в березні 2007 року. Це єдина в Україні лікарня, яка забезпечує повний замкнутий цикл профілактики, діагностики та лікування онкологічних захворювань. Пацієнти лікарні отримують онкологічну допомогу відповідно до сучасних стандартів, що довели свою високу ефективність у провідних онкологічних центрах світу, із застосуванням новітніх технологій, досягнень ядерної медицини та молекулярної біології. У лікарні на постійній основі працюють фахівці з Німеччини та Ізраїлю, що мають великий досвід і високий рейтинг в області онкології.

Обговорити на форумі