друкувати


Рада підтримала скасування недоторканості депутатів і президента

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-20 01:16:13
Верховна рада підтримала запропонований Партією регіонів законопроект щодо скасування недоторканності народних депутатів та президента. З Конституції пропонується виключити розділ, що забезпечує президенту України право недоторканності на час виконання повноважень.

Таке рішення підтримали 390 депутатів з 439 зареєстрованих у залі: 171 голосів – Партія регіонів, 150 – БЮТ, 19 – НУ-НС, 27 – КПУ, 19 голосів – Блок Литвина і 4 позафракційні депутати.

Законопроект №3251 дозволяє правоохоронним органам затримувати чи заарештовувати народних депутатів до набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо них.

Крім того, з Конституції пропонується виключити розділ, що забезпечує президенту України право недоторканності на час виконання повноважень. Також скасовано пункт щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у посяганні на честь і гідність президента.

Крім того, повноваження президента України пропонується припиняти достроково у разі набуття чинності обвинувальним вироком суду щодо нього.

Варто зазначити, що тепер відповідний законопроект буде направлено до Конституційного суду для перевірки його на відповідність конституційним нормам.

Нагадаємо, з вимогою негайно розглянути питання скасування депутатської недоторканності виступила фракція БЮТ.

За словами її представників, враховуючи резонанс від справи про зґвалтування дітей, депутати мають бути позбавлені недоторканності та зрівняні в правах з усіма громадянами.

Фракція Партія регіонів у Верховній раді заявила, що не підтримуватиме законопроект про обмеження депутатського імунітету, наполягаючи, що позбавити недоторканості потрібно також президента і суддів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі