друкувати


Івано-Франківськ: Ю.Соловей за капітальний ремонт доріг

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-20 01:05:11
За ініціативи Громадського Форуму відбувся круглий стіл з нагоди Дня автомобіліста та дорожника на тему: "Стан та перспективи розвитку транспортної галузі міста".

Участь у заході взяли представники міського ДАІ, директори служб таксі, суб’єкти підприємницької діяльності - перевізники, експерти галузі, а також керівники громадських організацій міста. Запрошені були і представники міської влади. Проте вони показово проігнорували захід під час якого обговорювалися нагальні проблеми Івано-Франківська, повідомляє прес-служба ІФООГ "Громадський Форум Івано-Франківська".

В ході круглого столу проведено аналіз сучасного стану, проблем та перспектив, пов'язаних з транспортною інфраструктурою в обласному центрі. Також йшлося про шляхи розвитку сфери транспорту в місті.

Учасники обговорення відзначили, що сьогодні в Івано-Франківську відчувається надзвичайно складна ситуація із станом доріг. Третина автошляхів потребує капітального ремонту. Ямковий ремонт, який застосовує міська влада, є абсолютно неефективним способом вирішення дорожніх проблем, так як роботи проводяться не надто якісно, а поблизу залатаних вибоїн часто з’являються нові дорожні ушкодження.

Йшла мова і про проблеми поганого стану розмітки на дорогах, яка на багатьох вулицях є по суті відсутньою. Згадано і про незадовільну роботу світлофорів, неналежне освітлення пішохідних переходів. Все це створює пряму небезпеку для життя мешканців Івано-Франківська.

Разом з тим, основні недоліки транспортної інфраструктури пов’язані також із недосконалою організацією схеми руху, відсутністю стратегії розвитку транспортної мережі, у тому числі й щодо будівництва нових доріг. Не менш проблематичною є недостатня кількість сучасних місць для паркування автомобілів. Скрізь у європейських країнах, в центральних частинах міст, автомобілі паркують вздовж доріг, тоді як у нас це робиться під кутом 30-45 градусів. За словами Юрія Солов’я, через це непродуктивно використовується ширина проїзної чистини доріг: "Нам потрібно дивитись як працюють і організовують рух у Європі та переймати цей досвід. Тільки так ми зможемо вирішити найбільш складні проблеми у місті, пов’язані з автошляхами".

"Сьогодні очевидно, що питання стану доріг, транспортної інфраструктури та пробок є одними з найголовніших в місті, - каже лідер Громадського Форуму. - В той же час, мільйонні кошти, які витрачаються з міського бюджету на ремонт доріг, йдуть як вода у пісок".

За словами лідера Громадського Форуму, в місті потрібно розробити фахову програму розвитку транспортної інфраструктури, яка б охопила такі аспекти, як зміна схеми організації руху автотранспорту із поступовим його виведенням з центральної частини Івано-Франківська; облаштування місць для паркування автомобілів, а також поступовий перехід від ямкового до капітального ремонту доріг. При цьому, Юрій Соловей зазначив, що ямковий ремонт кожного року збільшує витрати на утримання доріг. За його словами, в наших умовах саме капітальний ремонт є найбільш ефективним та раціональним підходом для вирішення проблеми стану міських автошляхів: "Проводячи капітальний ремонт доріг, ми зможемо гарантувати їх якість та значно триваліший час утримувати їх в належному стані, - вважає голова громадської організації, - здійснюючи капітальний ремонт, потрібно також приводити до належного стану і підземні комунікації, адже їм роками не приділяли достатньої уваги".

Обговорити на форумі