друкувати


Креховичі святкують без політики

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-20 10:44:36
590-й день народження відзначило село Креховичі, що в Рожнятівському районі. На святкування завітало чимало гостей з усієї області, тож мешканці села мали чудову нагоду похвалитися своєю славною минувшиною і неповторними талантами.

Історію села ведуть від польського шляхтича Креховича, який дістав від гетьмана землю по обидва боки річки Сівки і побудував собі тут маєток. У сучасних Креховичах мешкає майже дві з половиною тисячі осіб. "Коли в'їжджати з Долини або з брошнівського напрямку, дивишся — а праворуч тебе вздовж річки Сівки лежить село — в видолинку, як між долонями, особливо весною, коли киплять сади, — розповідає депутат Івано-Франківської обласної ради, академік Володимир Качкан. — Дивовижно красиве село. І стародавні будівлі, і новітні котеджі в два, три поверхи — все це сусідує, гармоніює і говорить про те, що село живе, розвивається і не розчинилося", повідомляє ОТБ "Галичина".

Село багате не лише чудовими пейзажами, але й надзвичайно талановитими людьми. Особливо тут пишаються народним художником Михайлом Біласом, який уславив гуцульське мистецтво на увесь світ. "Ми — політики, які проживають в селі — зробили все, щоб об'єднати владу і суспільство, інтелігенцію в селі для того, щоб ми сьогодні зробили свято для людей, для ветеранів ОУН-УПА, — запевняє депутат Рожнятівської районної ради Володимир Лектей. — Щире свято для людей — без агітації, без політики".

Однак, як і всюди, тут залишається чимало труднощів, які доводиться щоденно долати. Сільський голова Богдан Мельник відзначає, що останнім часом селяни привели в порядок "найтяжчу" вулицю. Він радіє, що село повністю газифіковане та інтенсивно розвивається. Жителі села святкують день народження Креховичів у річницю заснування Української Повстанської Армії, тому, відзначаючи ювілей, учасники свята не могли не згадати подвигів полеглих вояків. Пан Качкан наголошує, що тут чи не в кожній хаті досі оплакують тих, які віддали життя за незалежність України.

Обговорити на форумі