друкувати


УПА — 67 років: Свято звитяги й бадьорості духу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-17 01:53:26
Урочиста академія, приурочена 67-ій річниці УПА, розпочалася позавчора в Народному домі з виступу хору ветеранів ОУН-УПА під керівництвом Марії Маївської.

Зал стоячи вітав нескорених борців за волю України. Ці люди, незважаючи на похилий вік, трималися на сцені бадьоро і гордо, їхні очі світилися радістю, а в голосі відчувалася неймовірна сила духу, перед якою безсилий час. Диригент Марія Маївська невіддільна від своїх хористів усією своєю суттю — і розумом, і серцем, і душею. Це відчувалось і коли вона диригувала хором, і коли натхненно читала полум’яні слова патріотичної поезії.

Воістину ця жінка заслуговує на відзнаку і пошанівок за свою самовіддану подвижницьку працю, є гідним прикладом для наслідування. Це підтвердив і міський голова Юрій Овчаренко, котрий зі сцени ушанував членів міськрайонної станиці Братства ОУН-УПА відзнаками: грамотами, підкріпленими конвертами. Серед нагороджених було названо і Марію Маївську. Шанувальники із залу презентували їй розкішний букет квітів.

А на сцену з вітальним словом піднялися голова районної ради Дмитро Неміш та перший заступник голови райдержадміністрації Степан Стасюк.

— Саме ви своєю боротьбою значно приблизили незалежність України, — звернувся до ветеранів Дмитро Неміш. — Сьогодні, дивлячись на вас, з певністю можна сказати: ви ще й досі в бойовому дусі і зможете захистити Україні.

— Ви віддавали своє здоров’я і життя, щоб ми сьогодні мали свою державу, — продовжив Степан Стасюк. — Нам треба її утверджувати, розбудовувати, а це можна зробити лише в єдності.

Відтак промовці вшанували ветеранів УПА грамотами за підписами голови райдержадміністрації та районної ради, а також вручили щедрі продовольчі пакунки. (Загалом районна влада виділила 39 пакетів на суму п’ять тисяч гривень). Грамотою було відзначено також депутата районної ради Ярослава Сорича, який докладає чимало зусиль для відновлення історичної пам’яті, проводить велику подвижницьку роботу.

Від імені усіх нагороджених ветеранів подячне слово виголосив Іван Недільський.

— За останніх чотири роки наші лави поріділи на 80 побратимів, — мовив він з гіркотою. — Нас залишилося стільки ж, але хто його знає, як ми дочекаємо наступного року. Тому щиро дякую всім, хто прийшов сьогодні нас привітати.

Урочистості продовжив виступ аматорів сцени. Окрім хору Братства ОУН-УПА, а також хору політв’язнів і репресованих, повстанські та стрілецькі пісні виконували чоловіча капела медпрацівників "Жайвір", хорові колективи БК Турки, Воскресинців, фольклорний гурт Народного дому "Тайстра", солісти Василь Бойчук, Олександр Дудієв, Василь Свищук. Патріотичну поезію читали учасники народного аматорського театру поезії "Орфей". Їхні виступи додали в атмосферу свята бадьорість духу, наповнили серця гордістю, високим відчуттям причетності до звитяжного подвигу борців за волю України.

Завершилася святочна академія многоголосим "Боже єдиний, великий, нам Україну храни...".

Автор: Вікторія КОХАН, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі