друкувати


Більше половини українців живуть за межею бідності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-16 03:13:34
26 мільйонів українців живуть за межею бідності. Таку цифру оприлюднив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якибчук. За інформацією профспілок, за межею бідності сьогодні опинилися більше 26 мільйонів мешканців України.

"Сьогодні реальна межа бідності - 1567 гривень, тобто реально 26 мільйонів людей живуть за межею бідності", - заявив він.

За підрахунками профспілок, сумарна вартість споживчої корзини українця, виходячи із затверджених нормативів та діючих цін, становить 1567 гривень на місяць для однієї працездатної людини.

"Тобто за логікою уряду саме ця цифра і повинна була б вважатися межею бідності. Замість цього прожитковий мінімум на одну людину в середньому по країні встановлений на рівні 626 гривень, для працездатних осіб - 669 гривень, а мінімальна зарплата - 650 гривень", - підкреслив Якибчук.

При цьому, за його словами, близько 19 мільйонів українців отримують різні пільги, а в цілому на їх виплату необхідно близько 150 мільярдів гривень. В цілому ж, за словами Якибчука, на ці потреби виділяється 30 мільярдів гривень.

З огляду на це, НФПУ запропонувала уряду переглянути цифри соціальних стандартів та затвердити програму подолання бідності. Профспілки також наполягають, що соціальні стандарти повинні переглядатися щомісячно з урахуванням реальних цін та інфляції.

В цьому питання НФПУ співпрацює з іншими профспілками. Зокрема, створений єдиний робочий орган для розробки Генерального договору, який щорічно підписується між урядом, підприємцями і профспілками.

Нагадаємо, у вересні уповноважений Верховної ради з прав людини Ніна Карпачова заявила, що за межею бідності опинилися 6 мільйонів українців.

За її словами, соцстандарти в Україні не відповідають необхідним для нормального життя нормам, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі