друкувати


Назустріч Євро-2012: Перші вузли на килимі миру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-16 02:32:16
Уже не так й багато часу залишилося до Євро-2012 — трохи більше двох років. А скільки ще треба всього встигнути: побудувати і стадіони, і готелі, і реконструювати аеропорти. Та ситого європейця бетонами та комфортом не здивуєш, а ось чим ми здатні його подивувати, так це своєю культурою і духовністю. Саме так вважає актор, режисер, драматург, грузин, який вже десятиліття замешкує у наших краях, — Рагулі Власідзе. Йому належить ідея творчого проекту: створити для церемонії відкриття Євро-2012 килим завбільшки з футбольного поля, обрамлений українською вишивкою.

Нещодавно на стадіоні "Юність" відбувся урочистий старт цього проекту. На ближніх до входу воротах розтягнуто гамак-макет майбутнього килима, збоку на мольберті — ікона Божої Матері "Радість Господа в любові", а також — символічні футбольні керамічні булави. На чолі з єпископом Коломийським і Чернівецьким кир Миколою Сімкайлом на стадіон заходить колона священиків. Прибули і журналісти обласних та місцевих ЗМІ. Від УПЦ КП у церемонії благословення та освячення узяв участь декан міста Коломия отець Василь, з благословення владики Коломийського і Косівського Іоанна.

— Церква не стоїть обабіч суспільного життя, — наголосив у своїй промові єпископ Микола Сімкайло, — охоче підтримуючи ініціативи, спрямовані в тому числі й у славу Господню. А ікона Божої Матері "Радість Господа в любові", хоч і містить у собі неканонічні елементи (зображення футбольного м’яча і стадіону), та не є єретичною. Це — ознаки нинішнього спортивного життя. Церква буде молитися за те, щоб усе успішно відбулося.

Після благословення й освячення ікони та спортивних атрибутів свій проект представив пан Рагулі. За його задумом, килим миру, як його назвали, матиме два мільйони вузлів і в’язатиметься два роки. Акція пройде містами України та Польщі, свій вузол зможуть на ньому зав’язати представники інтелігенції — поети, письменники, художники, політики... Наразі, до проекту вже прилучилися іконописець з Надвірнянщини Василь Стефурак, коломийський гончар, голова осередку народних майстрів, автор футбольних булав Сергій Никорович, коломийський меценат Віктор Вінтоняк. Всіх їх Рагулі Власідзе і представив громадськості.

В урочистостях узяв участь народний фольклорно-етнографічний ансамбль "Барви Карпат" з с.Прокурави Косівського району. Аматори виконали декілька пісенних і танцювальних композицій, зокрема, в’язання вервечки. Тим самим підвівши дійство до його кульмінаційного моменту: зав’язування перших вузлів на килимі миру. До цього, крім автора проекту, долучилися також владика Сімкайло і секретар міської ради Ігор Граділь.

Урочистості також були присвячені 20-річчю офіційного визнання державою Української Греко-Католицької церкви.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі