друкувати


"Молочна кераміка" Віталія Владковського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-16 11:30:08
Виставку вжиткової кераміки, техніку якої опановують все більше молодих художників, розгорнуто в художньому салоні. Автор рукотворних див — випускник колишнього художньо-графічного факультету Віталій Владковський має диплом вчителя праці, креслення і малювання. Проте пристрасть до глини зробила з нього гончаря.

Родом Віталій Владковський з села Міжріччя Долинського району. Розповідає, що коли навчався на худграфі, спеціальності "Кераміка" ще не було. Зате тоді познайомився з відомою Любою Румянцевою, яка й "підсадила" його на гончарний круг, повідомляє ОТБ "Галичина".

Сувеніри, свічники, макітри, горнятка, горщики, глечики — все це виліплено, виспівано лише в доброму гуморі та з позитивними думками. Художник переконаний, що глиняний посуд — найкращий і найприродніший. У ньому не так швидко кисне молоко, а в крупах не заводиться шашіль.

Віталій Владковський виготовляє — чи, краще, — творить "молочну кераміку". Зізнається, що матеріал сам диктує, що робити, вимагає до себе поваги і акуратності. Майстер секретів не приховує. "Це випалюється один раз, вистоюється в молоці і випалюється ще один раз, — розповідає художник. — Що є чорне, темне на кераміці — це молоко".

У своїх роботах за основу декору Віталій використовує трипільські орнаменти. Але не копіює, а доповнює і осучаснює для кращого розуміння глядачів. Виставка в художньому салоні триватиме два тижні. Якщо хочете побачити "молочну кераміку" — поспішайте.

Обговорити на форумі