друкувати


Україна посилює порядок ввезення ГМО-продуктів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-15 05:52:13
Влада України має намір заборонити використання генетично модифікованих організмів для відгодівлі тварин. Україна планує посилити контроль над вмістом генетично модифікованих організмів (ГМО) в імпортній тваринницькій продукції.

Мінагрополітики готує постанови, які ускладнять ввезення в країну популярних в українських тваринних комбікормів на основі ГМО. Такі дії зустрінуть сильний опір бізнес-лобі. Але політична ситуація в країні може зіграти на руку супротивникам ГМО, зазначають експерти.

Як пише видання, Мінагрополітики розробляє постанову про контроль над вмістом генетично модифікованих організмів у продукції тваринництва, що ввозиться в Україну, повідомив учора глава міністерства Юрій Мельник на прес-конференції за підсумками засідання Кабміну. "Мова йде про контроль ГМО в продукції тваринництва при її ввезенні, апробації та обігу. Ця постанова доопрацьовується в міністерствах і відомствах, і найближчим часом її буде винесено на розгляд уряду", - заявив пан Мельник.

Як пояснив голова Держкомітету ветеринарної медицини Петро Вербицький, в міністерстві триває підготовка одразу декількох постанов. "На рівні ветмедицини готуються дві постанови. Перша -"Про порядок ввезення продукції на базі ГМО та видачі дозволів на ввезення. Друга стосується правил реєстрації та апробації такої продукції. У першу чергу на контролі будуть корми, кормові добавки та ветеринарні препарати, - повідомив пан Вербицький. - Генетично модифікованих тварин практично не буває, проблема існує на рівні кормів. Готуються аналогічні постанови щодо насіння". За словами Юрія Мельника, в структурі Мінагрополітики вже є кілька сертифікованих лабораторій, які можуть здійснювати контроль над вмістом ГМО в продукції тваринництва.

Генетично модифіковані продукти створюються штучним способом: шляхом переносу генів одних організмів у клітини інших, будь то рослини, мікроорганізми або людина. Часто це робиться для додання продукту деяких корисних властивостей. Наприклад, у рослини можна ввести гени, відповідальні за стійкість до шкідників, гербіцидів або несприятливих для зростання умов. Найбільш поширені в світі генетично модифіковані соя, кукурудза, рис, помідори і цукровий буряк.

Про можливу шкідливість ГМ-продуктів вперше було заявлено в 2000 році. Тоді було опубліковано Заяву вчених світу про небезпеку генної інженерії, а потім їх же Відкритий лист до урядів всіх країн щодо ГМО, який підписали 828 учених з 84 країн світу. З грудня 2004 року в Євросоюзі було заборонено продаж ГМО з використанням генів, стійких до антибіотиків, а Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала виробникам утриматися від використання цих генів. Однак, навіть великі корпорації не сповна дотримуються рекомендацій ВООЗ.

В Україні над проблемою ГМО задумалися всього кілька років тому. У 2007 році Верховна рада прийняла закон "Про держсистеми біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та практичному використанні ГМО". Ухвалення цього документа було однією з умов вступу України в СОТ. Сам законопроект виявився досить сирим, вимагав прийняття низки підзаконних актів та урядових постанов для повного регулювання ринку. У травні Кабмін прийняв рішення про обов'язкове маркування продуктів, що містять ГМО, з 1 липня. Продукти без відповідних відміток мають вилучатися з обігу. Граничний рівень вмісту ГМО в харчовій продукції, що не вимагає маркування, становить 0,9%. Однак проблема на цьому не була вичерпана. Нещодавно народний депутат Юрій Кармазін (Наша Україна-Народна самооборона) заявив, що на сьогоднішній день в Україні близько 60% кукурудзяного і 70% соєвого насіння є трансгенними.

Учасники ринку офіційно не визнають, що використовують у виробництві корми та ветпрепарати, які містять ГМО. "Серйозної проблеми з ГМО в Україні немає. Ініціатива уряду викликана необхідністю зробити робочим прийнятий ще в 2007 році закон. Ми годуємо птицю українським зерном, використання імпортної продукції незначне", - зазначає голова асоціації Спілка птахівників України Олександра Бакуменко.

Однак, за словами директора компанії Торг-Маркет (імпортер м'яса та м'ясопродуктів) Наталії Дремблюги, багато учасників ринку використовують ГМ-продукти для вирощування тварин та птиці: "Таким чином стимулюється ріст тварин, в результаті чого зменшуються витрати і збільшуються доходи виробників. Крім того, такі корми значно дешевші від українських". За словами пані Дремблюги, уряд може зіткнутися з потужним лобі з боку бізнесу, якому вигідно використовувати дешеві корми для вирощування тварин. "Проблема з ГМО в Україні величезна, і якщо, хай навіть на хвилі передвиборчих перегонів, вдасться прийняти таке рішення, це буде значним кроком", - упевнений експерт, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі