друкувати


Україні — міжнародні стандарти, селянам — кооперативи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-15 02:59:35
Селяни України стурбовані, що з першого січня наступного року не зможуть продавати продукцію власного виробництва на ринках. Такі зобов’язання взяла держава, аби увійти до світової організацій торгівлі. Але це знищить і так не дуже добре сільське господарство.

Наразі до Верховної Ради подано законопроект, де вступ у дію закону відтерміновується ще на 5 років. За цей період, впевнені фермери, можливо створити кооперативи, в які могли би об’єднуватися одноосібники та фермерські господарства, що займаються виробленням однієї продукції, скажімо молока чи м’яса.

"Проте саме створення кооперативу нічого не дасть, – вважає голова обласного відділення Всеукраїнської громадської організації "Аграрна палата України" Богдан Костюк. – При сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах треба створювати і кредитні спілки, аби селяни мали де взяти кошти на сільгоспвиробництво, і дорадчі служби, аби їх консультували фахівці з різних галузей, необхідних для успішного ведення господарства. Це й науковці, юристи, економісти. Тому завдання палати підійти до цього продумано". Наразі палата може стати добрим координуючим центром для таких кооперативів. Отож селян запрошують до співпраці.

Адреса Івано-Франківського осередку Аграрної палати України: м.Івано-Франківськ, площа Міцкевича 8, кім.3, тел. +38(03422)30366, e-mail: kostyuk.ivanofrankovsk@agrichamber.org.ua

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі