друкувати


Енергоощадні бойки: Котельня працюватиме на відходах деревини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-14 03:55:31
На 12 мільйонів кубометрів газу менше відтепер споживатиме область ТзОВ "Уніплит" у смт.Вигода Долинського району збудувало котельню, котра у своїй роботі замість природного газу використовуватиме відходи деревини. Вчора відбулося урочисте відкриття котельні, на яке завітав голова ОДА Микола Палійчук.

Будували котельню, що обладнана за найсучаснішими технічними вимогами упродовж трьох років за бельгійськими технологіями. На будівництво витратили 45 мільйонів гривень. Аби спорудити енергоощадну котельню, підприємство навіть взяло кредит. "Ця котельня видає 18 т пари на годину, економить за місяць близько мільйона метрів кубічних природного газу. Вона на сьогодні повністю забезпечує потреби нашого підприємства як у парі, так і в теплі. Завдяки цьому ми практично повністю відмовляємось від використання газу в процесі виробництва", - зазначив директор підприємства Олег Кисельов. Отож при такій економії вже за три роки вкладені кошти повернуться. За день котельня спалює 200 метрів кубічних відходів деревини.

Раніше за словами керівника його підприємство тільки на газ в місяць витрачало до 2 мільйонів гривень. Тож зекономлені кошти направлятимуть на погашення кредитів, збереження соціальних стандартів для трудового колективу та подальшу модернізацію виробництва й освоєння нових видів продукції. До речі, сировини для вигодського "Уніплиту" не бракуватиме. А в майбутньому керівництво підприємства думає, що їхня котельня обігріватиме житлові будинки Вигоди.

"Це один з найкращих проектів щодо реального енергозбереження, - зазначив голова облдержадміністрації Микола Палійчук. - В першу чергу тут досягається величезна економія використання газу, а по-друге тут присутня й екологічна складова. Ми спалюватимемо відходи тирси та деревини котрі накопичувалася на наших землях протягом десятка років… Я думаю, що у зв’язку з подорожчанням газу підприємства, які першими перейшли на альтернативні джерела енергії завтра будуть у стовідсотковому виграші".

Наразі в Долинському районі зараз реалізовано найбільше енергозберігаючих проектів області. Тут іде до завершення будівництво ще трьох котелень, які працюватимуть на відходах деревини.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі