друкувати


Будьмо правдивими!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-14 12:20:19
Карний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину. Йдеться про випадки, коли громадяни з тих чи інших причин вводять в оману правоохоронні органи, заявляючи про подію кримінального характеру, якої насправді не було.

До прикладу, інколи до такого вдаються особи, що намагаються уникнути відповідальності за допущене правопорушення. У вересні цього року в обласне управління ДАІ звернувся громадянин з заявою про те, що в Тисменицькому районі невідомі особи викрали в нього автомобіль. Натомість досить швидко було з’ясовано, що водій свідомо втік з машини, коли його, в нетверезому стані за кермом, зупинили працівники Державтоінспекції. Достеменно знаючи, що працівники ДАІ доставили машину на штрафмайданчик, водій вигадав історію про злочин.

Цього ж літа в Тлумацький райвідділ міліції звернувся житель Тернопільської області про те, що з вулиці в райцентрі зник його автомобіль. Міліціонери доклали максимум зусиль у пошуку легковика. Автівку було виявлено справді далеко від того місця, де, за словами заявника, він її припаркував. Однак в ході детальної перевірки з’ясувалося, що ніякого незаконного заволодіння автомашиною не було. Чоловік повертався додому на Тернопільщину, не впорався з керуванням, відтак машина опинилася у рові з водою. А версію про те, що "Жигулі" начебто викрали зловмисники, парубок придумав для того, щоб йому не дісталося на горіхи від батька. На жаль, не усвідомлював того, що значні сили міліції змушені були відволікатися від справді нагальних справ з виконання завдань з забезпечення правопорядку і розкриття злочинів.

Дивує позиція окремих громадян, які спочатку заявляють про те, що стали об’єктом скоєння щодо них злочину, а потім роблять заяву зовсім іншого характеру. Зауважуємо, що таким чином роблять і велику помилку: вигороджуючи особу, котру слід притягувати до кримінальної відповідальності, фактично потерпілий реально може стати підозрюваним за скоєння злочину, передбаченого ст.383 ч.1 Кримінального кодексу України – завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину. До слова, матеріали перевірки по одній з таких заяв міліція зараз спрямовує в прокуратуру. Йдеться про те, що 1 липня цього року в органи міліції звернувся водій автобуса з повідомленням про заподіяння йому тілесних ушкоджень. В ході проведення перевірки до її матеріалів згодом було долучено акт судово-медичного обстеження, котрий засвідчував: чоловік справді отримав тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості (закриті переломи 6-7 ребер), що викликали тривалий розлад здоров’я. Це давало підстави порушити кримінальну справу щодо особи, котра, як встановлено, спричинила потерпілому тілесні ушкодження. Однак постраждалий виявився співчутливим чоловіком, звернувшись в прокуратуру з проханням не притягувати ту особу до відповідальності, оскільки вона ніяким чином не причетна до його біди. Мовляв, причину перелому ребер слід пов’язувати з власною необережністю водія при виході з автобуса.

Ще на початку цієї історії заявника було попереджено про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину і роз’яснено його право на забезпечення безпеки у разі наявності реальної загрози його життю, здоров’ю, житлу чи майну. Не дослухався чи проігнорував, але собі ж на шкоду.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, CЗГ УМВС в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі