друкувати


Балетна столиця України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-12 06:38:34
У Донецьку завершився ХVI Міжнародний фестиваль "Зірки світового балету".

"Кожен приїзд до вашого міста для мене - велика радість. Тут така тепла атмосфера і привітні глядачі, що мені навіть їхати не хочеться. Дякую вам за це!" - Зізналася Анастасія Волочкова на сцені Донецького академічного театру ім. А.Б.Солов 'яненка.

Ці слова потонули у хвилі оплесків і криків: "Біс, браво!" Вдячна публіка 15 хвилин не хотіла відпускати прима-балерину зі сцени.

Але не тільки Анастасія Волочкова порадувала глядачів. Народний артист України Вадим Писарєв зібрав у Донецьку справжнє сузір'я провідних артистів балету усього світу.

3 жовтня, в рамках першого дня фестивалю, публіка насолодилися класичним балетом "Жизель", наступного дня, на суд публіки був представлений "Київ Модерн-балет".

У балеті Адольфа Адана "Жизель" на сцені сяяли прима-балерина Національного театру опери та балету Софії березня Петкова (Болгарія) і соліст Тбіліського Державного театру і балету ім. З.Паліашвілі Василь Ахметелі. Також у виставі брали участь артисти балету і учні Школи хореографічної майстерності Вадима Писарєва.

"Київ Модерн-балетом" під керівництвом Раду Поклітару були представлені дві авангардні постановки "Палата № 6" і "Underground". У пластиці танцю були тонко, психологічно точно передані почуття і переживання героїв. Зал аплодував стоячи, обдаровуючи виконавців бурхливими оваціями.

7 жовтня донеччан і гостей міста чекала ще одна зустріч з Адольфом Адані - глядачі побачили балет "Корсар", де головні партії виконали солісти берлінського театру Staatsballet Яна Саленко і Маріанн Вальтер.

Крім цього, в рамках фестивалю відбувся вечір сучасної хореографії. "Це справді було торжество сучасних танців, - розповів Вадим Писарєв, - Я скажу навіть більше - всі номери я спеціально підібрав у програму. Ці номери в різних стилях - неокласика, авангард сподобалися навіть недосвідченим глядачам, які люблять виключно класику. Але головним відкриттям нинішнього фестивалю стали артисти така-Балету Японії і кубинець Родріго Альмаралес, який вже отримав бронзову медаль на конкурсі в Південній Кореї і привіз у Донецьк "приголомшливий сучасний номер з гумором і пластикою".

9 жовтня на донецькій сцені в рамках фестивалю поставили виставу "Дон Кіхот", в якій головну партію станцював син Вадима Писарєва Андрій. "Мій син отримав золоту медаль у червні цього року на престижному міжнародному конкурсі артистів балету в Москві, на якому 25 років тому і я отримав золоту медаль ... Він танцює з Катериною Ханюковою, яка теж дуже талановита людина і надія українського балету, що завоювала ряд золотих медалей на міжнародних конкурсах", - зізнався ідейний натхненник фестивалю.

Однак максимальна кількість зірок світового балету вийшла на донецьку сцену 10 жовтня, в день закриття фестивалю.

"Я дуже пишаюся тим, що незважаючи на всі фінансові труднощі, нам вдалося гідно провести фестиваль" Зірки світового балету ". У цьому заслуга наших друзів і партнерів, серед яких Раїса Богатирьова, національний інтернет-портал UKR.NET, а також наші давні і нові друзі - компанії "КОНТІ", "Донецькавтотранс" і "ДОПАС". І сам Бог допомагає, щоб цей фестиваль пройшов як ніколи яскраво, насичено, з великими іменами. Деякі з них традиційно беруть участь в нашому святі, деякі вперше приїхали в нашу країну, а дехто привіз і нові номери. Мені дуже приємно, що за фестивалем стежать любителі балету всіх країн, що в черговий раз створює Донецьку імідж балетної столиці України", - сказав Вадим Писарєв на закритті ХVI Міжнародного фестивалю "Зірки світового балету" .

25 жовтня долучитися до високого мистецтва зможуть і кияни - у цей день гала-концерт "Зірок світового балету" пройде в столиці України.

Джерело: ukr.net
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі