друкувати


Служба зовнішньої розвідки України: Унікальний рукопис – громадськості

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-12 03:03:02
йНа Прикарпатті Служба зовнішньої розвідки України передала до музею унікальний рукопис книги про історію і культуру лемків.

10-11 жовтня у Івано-Франківську проходив V Всеукраїнський з’їзд лемків. Напередодні з’їзду співробітники Служби зовнішньої розвідки України передали Голові всеукраїнського товариства лемків Олександрові Венгриновичу унікальний зброшурований рукопис та примірник книги Юліяна Тарновича "Лемківщина. (Матеріяльна культура)", повідомляє прес-служба СЗР України.

Книга визначного дослідника історії і культури лемків, громадського, політичного і культурного діяча, народознавця, письменника і митця Ю.Тарновича невеликим накладом була видана Українським товариством у Кракові у 1941 році.

Рукопис, що містить численні ілюстративні матеріали з життя та побуту лемків, як і друкований примірник книги, нещодавно у результаті дослідницької та пошукової роботи були віднайдені у архівних фондах Служби зовнішньої розвідки. Рукопис і книгу Юліяна Тарновича "Лемківщина. (Матеріяльна культура)" буде долучено до експозиції Державного музею історії, культури і побуту лемків.

Служба зовнішньої розвідки України проводить роботу з розсекречення архівних документів для вивчення їх істориками і громадськістю. Вже визначено пласт документів, які становлять історичну цінність і стосуються надзвичайно цікавих та маловивчених тем: діяльність за кордоном діячів української еміграції, історія створення української розвідки, проведення спеціальних операцій за кордоном, діяльність українських еміграційних урядів, діяльність диверсійно-розвідувальних груп під час ІІ Світової війни.

Обговорити на форумі