друкувати


Поговорили про податки на культуру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-12 11:38:58
До 1 січня 2010 р. для кожної бюджетної установи соціально-культурної сфери (освіти, культури, охорони здоров'я, соціального захисту та забезпечення, фізичної культури та спорту) у територіальних органах Державного казначейства буде відкрито реєстраційний рахунок для ведення їх діяльності.

Це нововведення передбачено Розпорядженням Кабінету Міністрів України "Про забезпечення цільового використання коштів бюджетними установами (закладами) соціально-культурної сфери" від 19 серпня 2009 р. N 1007-р. На сьогодні такі неприбуткові організації обслуговуються централізованими бухгалтеріями і не мають власних поточних рахунків у фінансових установах. Відповідно в органах державної податкової служби перебувають на обліку лише управління освіти і культури міськвиконкому та ОДА, повідомляє ДПІ в м.Івано-Франківську.

У випадку прийняття рішення про постановку на облік як платників податків всієї інфраструктури закладів освіти та культури нашого міста вимагатиме проведення певної підготовчої роботи як зі сторони вищевказаних організацій, так і зі сторони податківців.

Тому, нещодавно, в приміщенні ДПІ в м.Івано-Франківську заступник начальника інспекції Наталія Тимків зустрілась з представниками соціально-культурної сфери Прикарпаття, а саме: начальником управління культури Міськвиконкому, його заступником та головним бухгалтером цієї установи, заступником начальника управління освіти та науки Міськвиконкому та головним бухгалтером цієї установи, головним бухгалтером управління освіти та науки ОДА та іншими представниками, щоб обговорити ряд організаційних питань.

Зокрема, йшлося про те, що на виконання вищезазначеного розпорядження однією із вимог, які ставить Держказначейство для відкриття реєстраційного рахунку, є отримання довідки про взяття на облік платника податків. А для цього заклади науки та культури повинні перебувати на обліку в податкових органах. Оскільки такі заклади за своїм призначенням є неприбутковими, то їх статути повинні відповідати вимогам Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" в частині особливостей оподаткування неприбуткових установ та організацій.

Під час проведення зустрічі Наталією Тимків було також роз‘яснено порядок заповнення та терміни подання звітності неприбуткових установ та організацій. Для зручності заповнення та спрощення процедури подання звітності до податкової інспекції присутнім було запропоновано подавати таку звітність в електронному вигляді.

Обговорити на форумі