друкувати


Бережіть психічне здоров

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-10 09:31:33
10 жовтня в усьому світі відзначатимуть День охорони психічного здоров'я. Сучасний ритм життя часто є небезпечним для психічного благополуччя людини. Лікарі наголошують, що українська психіатрія потребує реформування, має стати демократичнішою та доступнішою.

Адже тільки кожен п'ятий громадянин нашої держави, який страждає на психічні розлади, звертається за лікарською допомогою. Щоб привернути увагу громадськості до проблеми, медики обласної психоневрологічної лікарні провели день відкритих дверей.

Психічний добробут людини — найважливіша передумова її повноцінного життя, проте саме психічні розлади є найпоширенішою причиною смертності у розвинених країнах. Щороку збільшується і кількість українців, які страждають на психічні недуги різного ступеня тяжкості — неврози, депресії, фобії, тощо. А за кількістю психопатичних розладів у дітей наша держава має перше місце в Європі. На думку медиків, це результат високої соціальної напруги в суспільстві.

"Ми не спеціалісти, які обслуговують дуже обмежену групу марґінальних людей, — говорить Мирон Мулик (на фото), головний лікар обласної психоневрологічної лікарні № 3. — Проблема є значно ширша і про неї треба говорити всім, бо на сьогодні в Україні до 40 % населення потребує того чи іншого виду психокорекції".

Начальник головного управління охорони здоров'я Любомир Малофій підкреслив, що на Прикарпатті починають діяти заходи, які сприятимуть охороні психічного здоров'я мешканців області. Права людей із психічними розладами захищає поки що єдиний у галузі закон про психіатричну допомогу, який парламент ухвалив ще 2000 року.

"Законодавство так вибудовано, і це правильно, що кожна людина має право лікуватись або не лікуватись, — розповідає пан Мулик. — Тільки невеликий відсоток хворих, які мусять лікуватися, коли вони є небезпечні для себе, для інших або не можуть виконувати основні життєві обов'язки. Це відсоток досить невеликий, ми їх госпіталізуємо через суди, ми самостійно цього не робимо".

Найважливіше, зазначають медики, щоб люди розуміли: психічні недуги, як і будь-які інші, можна і треба лікувати. Головне — робити це своєчасно, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Обговорити на форумі