друкувати


10 жовтня : Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-10 09:21:37
Згідно з даними ВООЗ до 30% населення у світі тимчасово або постійно страждає від психічних розладів та хвороб. Починаючи з 1992 р. з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я 10-го жовтня щорічно проводиться Всесвітній День психічного здоров’я.

У 1865 році американець Джон Уеслі Хаятт запатентував більярдну кулю. Він першим знайшов матеріал, котрим можна було замінити використовувану до того слонову кістку.

У 1901-му вперше і востаннє американський автобудівник Генрі Форд взяв участь в автомобільних перегонах і виграв їх.

Наступного року Барні Олдфілд виграв аналогічні змагання на машині Форд-999, що надихнуло Генрі Форда, котрий займався конструюванням автомобілів з 1896 року, на заснування спеціалізованого підприємства - Ford Motor Company.

У 1913 році з'єднались води Тихого і Атлантичного океану.

Після того, як була підірвана остання захисна дамба, через Панамський канал, котрий будувався майже чверть віку, з'єднались води Тихого і Атлантичного океану. Перше судно пройшло по ньому лише влітку наступного року.

1933-й рік — У США поступив в продаж перший в світі пральний порошок.

1943-го Орвелл Джордж, британський письменник вперше вжив термін холодна війна

1963-го року набув чинності міжнародний Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою.

У 1990 році — Київські студенти оголосили голодування з вимогою незалежності України.

Народилися сьогодні...

У 1731-му - Генрі Кавендіш, англійський фізик та хімік.

Основоположник хімії газів, визначив діелектричні проникності деяких речовин, розрахував середню густину Землі, добув чистий водень і вуглекислий газ, виміряв їх густину, визначив вміст кисню в повітрі.

1813-й рік - Джузеппе Верді, італійський композитор, творець музичної драми, автор 26 опер (Ріголетто, Травіата, Аїда, Отелло, Фальстаф).

1861-го року народився Фрітьоф Нансен, норвезький полярний дослідник.

Першим здійснив лижний перехід через Гренландію (1888), керівник експедиції у високі широти Арктики на побудованому за власним проектом судні "Фрам", ініціатор підписання угоди про заснування посвідчень для переміщених осіб, лауреат Нобелівської премії миру.

Та у 1889-му році народився — Михайло Панасович Драй-Хмара, поет, літературознавець, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі