друкувати


Коломийська влада співпрацюватиме з Карітасом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-09 05:49:23
Сьогодні від’їжджає з Коломиї делегація Карітасу Чехії та Німеччини. Вони гостювали в нашому місті два дні і на меті мали поділитися своїм досвідом роботи та допомогти визначитися Україні з пріоритетними напрямками в соціальній роботі.

В середу гості оглянули місто. Вацлав Кепрт, директор Карітасу Чехії, був досить приємно вражений тими змінами, що відбулися в нашому місті за останні чотири роки – це час, коли він востаннє бував в Коломиї. Гість розповів, а може швидше з усмішкою поскаржився, про надмірну гостинність гуцулів. 40% часу перебування в Коломиї закордонна делегація провела за столом, що вгинався від різної смакоти.

Він також розповів про свій візит в четвер спільно з німецькими колегами до мера Юрія Овчаренка. На думку гостей, Юрій Іванович знаходиться на своєму місці, тому що він дійсно прагне міняти соціальну сферу на краще. В стінах кабінету міського голови велася мова про співпрацю Карітасу України з міською владою в майбутньому. Адже вирішення соціальних проблем – це обов’язок держави, тому вона, як мінімум, має фінансово сприяти тій роботі, яку провадить Карітас. В Україні вже є прецеденти такого співробітництва. Прикладом є дитячий будинок в селі Лопатин. Влада виділила кошти на ремонт будівлі, де проживає 45 дітей.

Вже дуже багато років Карітас Чехії співпрацює з Карітасом Німеччини. Спочатку дві сторони вивчали роботу один одного, а зараз вони вже мають змогу поділитися унікальним досвідом допомоги знедоленим людям та повернути їх повноцінними особистостями у суспільство. Карітас Чехії вже довший час допомагає Україні і сьогодні чехи запросили німецьку сторону, щоб оцінити ту роботу, яка вже проведена та накреслити перспективи на майбутню співпрацю трьох сторін.

Крім простих порад та власних прикладів, західні сусіди допомагають фінансово реалізувати ряд проектів на Україні, де стан соціальної сфери залишає бажати кращого. Дизайн міста виглядає дуже привабливо, але за ним не встигає мінятися образ людських взаємин, нема тенденції змін на краще. На погляд Вацлава Кепрта, Чехія була у подібному становищі близько двадцяти років назад. Модель соціальної системи, яка нині діє в Україні, зберегла обриси радянщини.

Вінстон Черчель наголошував, що найкращою є та влада, яка дає можливість людям користуватися нею. Країни Західної Європи зайняли таку позицію, де соціальне забезпечення громадян є пріоритетним напрямком. Хоча і закордоном не без проблем, але люди знайшли ефективне їх вирішення.

До розмови долучився Мартін Фрім, який є директором Карітасу Вюрцбургу, що в Німеччині. Рівень життя громадян тієї чи іншої країни напряму залежить від політичної системи. Україна вже давно говорить про те, що тримає курс на демократію. На думку Мартіна Фріма, до демократії є дорога,а людина або ближче до цієї дороги, або далі від неї... Та на цій дорозі є безліч перехресть, де треба визначиться з подальшим рухом, але якщо є чітка ціль, то до неї треба просто йти...

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі