друкувати


Нобелівська премії з хімії за 2009 р. присуджена за дослідження ДНК

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-08 12:28:22
Лауреатами Нобелівської премії з хімії за 2009 р. стали британський вчений Венкатраман Рамакрішнан, американець Томас Стейц і ізраїльтянка Ада Йонат.

Про це йдеться в поширеній заяві Нобелівського комітету. Премія була присуджена за вивчення структури і функцій рибосоми, що зчитує інформацію з ДНК та синтезує білки, повідомляє РБК-Україна.

Нагадаємо, минулого року лауреатами в області хімії стали американські вчені Осаму Синомура (Лабораторія морської біології у Вудсхулі в Массачусетсі), Мартін Чалфі (Колумбійський університет, штат Нью-Йорк) та Роджер Сьен (Каліфорнійський університет) за відкриття в області зелених флюоресцентних протеїнів.

Як повідомлялось, вчора були визначені нобелівські лауреати з фізики за 2009 р. Королівська Швецька Академія наук оголосила, що половину премії отримає вчений Чарльз Као, який працює в співпраці з британською Лабораторією Стандартних Комунікацій в Харлоу і китайському Університеті в Гонг Конгу. Ученого відзначили за видатне досягнення в розробці оптичного пристрою для зберігання і передачі даних. Іншу половину розділять між собою вчені з американської лабораторії в Нью-Джерсі - Джордж Сміт і Ульярд Бойл, за відкриття напівпровідникового сенсорного пристрою.

Раніше Нобелівську премію з фізіології і медицини за 2009 р. отримали американські учені Єлізабет Блекберн, Джек Шостак і Керол Грейдер. Премія була присуджена за "відкриття механізмів захисту хромосом теломірами і ензимами теломірів". Американські вчені отримають на трьох 10 млн шведських крон (1,42 млн дол.). Є.Блекберн працює в Каліфорнійському університеті, Д.Шостак - в Медичному інституті Говарда Х"юза, в головній лікарні Массачусетсу і на медичному факультеті Гарвардського університету. К.Грейдер працює на медичному факультеті Університету Джонса Хопкінса в м.Балтіморі.

Нобелівська премія вручається з 1901р. У 1968р. установлена премія Банку Швеції з економіки на згадку про Альфреда Нобеля (Нобелівська премія з економіки). Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходить в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня. Розмір грошової винагороди складає 10 млн шведських крон (1,42 млн дол. США). Всі премії вручаються в Стокгольмі, за винятком премії миру, церемонія вручення якої проходить в Осло.

Обговорити на форумі