друкувати


Вшанували "Шуха"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-07 02:51:01
Днями на одній із Скель Довбуша біля села Бубнище Долинського району львівські пластуни провели урочисту посвяту та відкриття меморіального знаку пластуну Романові Шухевичу.

За повідомленням прес-служби Пласту львівської станиці, таблиця інформує про геройський вчинок молодого "Шуха". Саме таким було пластове псевдо майбутнього командира УПА під час 2-ї Крайової Пластової зустрічі у серпні 1925 року. Тоді майбутній генерал з товаришем встановили на вершині скелі "Вежа" український прапор. Через брак спеціального спорядження пластуни були змушені підніматися без належної страхівки. До них цю скелю підкорювали лише австрійські альпіністи-тірольці. Тому, окрім патріотичного аспекту даної події, вчинок Романа Шухевича трактується як один з перших зафіксованих випадків українського скелелазіння.

Встановлення та урочистості з нагоди посвяти таблиці організовано Музеєм-архівом Пластового руху за сприяння пластового куреня "Ватага Бурлаків". На урочистостях були присутні члени роду Шухевичів, зокрема донька генерала Чупринки Марія Шухевич-Трильовська, ветерани УПА, члени довоєнного підпільного Пласту, діти пластунів, що брали участь в 2-й Крайовій пластовій зустрічі 1925 року, а також близько 40 пластунів різного віку з різних міст України.

Обговорити на форумі