друкувати


Кабмін зменшив компенсацію збитків Нафтогазу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-05 03:30:45
Уряд на 20% скоротив компенсацію витрат НАК Нафтогаз України від продажу природного газу теплокомуненерго (ТКЕ).

В умовах зростання дефіциту держбюджету Кабмін змушений йти на подібні заходи, в результаті за підсумками року монополія отримає збитки в розмірі 1,73 млрд грн, підрахували в Секретаріаті Президента. Основні фінансові проблеми НАК очікують наприкінці року, коли потрібно буде виконати зобов'язання перед Газпромом щодо закупівлі газу, нагадують експерти.

При компенсації збитків НАК Нафтогаз України від реалізації імпортного газу ТКЕ Кабінет міністрів виходитиме з базової ціни імпортного палива $ 179,5 за тисячу кубометрів, говориться в постанові уряду № 1005 від 23 вересня, опублікованій в п'ятницю. При цьому в I-III кварталах Нафтогаз купував у Газпрому газ по $ 178-360 за тисячу кубометрів, продаючи його теплокомуненерго по 872,78 грн (близько $ 105). А вартість газу на IV квартал російська монополія встановила в розмірі $ 209 за тисячу кубометрів, розповіло джерело в НАК. Таким чином, середня імпортна ціна газу для України цього року складе $ 228 за тисячу кубометрів, а Кабмін компенсує лише 77,7% різниці між купівлею і продажем газу ТКЕ, хоча й досі не компенсував її в повному обсязі, зазначає КоммерсантЪ.

У Кабміні і Нафтогазі від коментарів відмовилися. Але джерело в уряді зменшення розміру компенсації пояснює зростанням дефіциту бюджету в IV кварталі. У п'ятницю прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що до кінця цього року вартість газу для населення підвищуватися не буде.

Як пише видання, перегляд формули розрахунку компенсації Нафтогазу призведе до збитків монополії в цьому році у розмірі 995,4 млн грн, заявив у п'ятницю перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак. За його словами, ще 242 млн грн Нафтогаз недоотримає через введену Кабміном у серпні нульову націнку на газ для хімічної та металургійної промисловості. Загальний же обсяг втрат монополії через ці та інші рішення Кабміну, прийняті у серпні-вересні, складе 1,73 млрд грн. У неофіційних бесідах про збитки говорять і менеджери Нафтогазу. "Навряд чи це буде 1,73 млрд грн, але до 900 млн грн ми можемо втратити", - підтверджує джерело в компанії, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі