друкувати


Їхали лікувати — натрапили на міни

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-05 03:13:01
Українські військові лікарі зі складу медичної секції багатонаціонального контингенту Міжнародних сил сприяння безпеці в провінції Гор Ісламської Республіки Афганістан провели гуманітарну акцію з надання медичної допомоги мешканцям віддаленого гірського кишлаку Майданак.

Рішення про проведення гуманітарної медичної акції було прийнято керівництвом литовської Групи реконструкції провінції Гор враховуючи фактичну відсутність закладів охорони здоров’я у північній частини цієї афганської провінції. Крім того, з метою вивчення загальної ситуації у цьому регіоні, також було споряджено багатонаціональний патруль, до складу якого було включено групу цивільно-військового співробітництва, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Подолавши протягом 6 годин стокілометровий шлях у важкодоступній гірській місцевості, багатонаціональний патруль, який очолював начальник групи оцінки секції цивільно-військового співробітництва багатонаціонального штабу литовської Групи з відновлення провінції Гор підполковник Петро Малеєв, дістався кишлаку Майданак.

Протягом дня українські військові лікарі майори медичної служби Володимир Негодуйко та Віталій Добровольський оглянули більше 220 місцевих мешканців, з яких 112 - діти. У чверті з оглянутих афганців наші військові лікарі діагностували цілий спектр інфекційних захворювань таких як дизентерія, туберкульоз та гепатити. Завершили медичний прийом українські миротворці традиційною безкоштовною акцією передачі ліків та предметів гігієни.

У той же час, беручи до уваги стан доріг та достатньо велике навантаження на особовий склад патруля і автомобільну техніку, було прийнято рішення зупинитися на ночівлю в горах біля кишлаку. Перевіряючи місцевість для розташування тимчасового табору, майор медичної служби Віталій Добровольський виявив сховище боєприпасів та доповів командуванню патруля про свою знахідку. Ранком наступного дня у вказаному місці саперний підрозділ виявив 71 мінометну міну калібру 82 міліметри.

Зважаючи на розташування поблизу місця небезпечної знахідки кишлаку, знешкодити знайдені боєприпаси на місці не було можливості, тому усі мінометні міни були доставлені на інженерний полігон Групи реконструкції провінції Гор, де і були знищені. Керівництво багатонаціонального миротворчого контингенту Міжнародних сил сприяння безпеці в провінції Гор Ісламської Республіки Афганістан та місцеві мешканці висловили подяку українським військовим за надану допомогу.

Варто додати, що по поверненню до базового табору, майже без відпочинку, українським військовим лікарям довелося надавати допомогу 20-річному мешканцю міста Чагчаран з наслідками травми лівої кисті у вигляді рубцової деформації 4-го пальця та культі долоні. Молодий чоловік не мав 2-х пальців та не міг працювати цією рукою. Протягом години майор медичної служби Володимир Негодуйко провів хворому пластичну операцію і відновив функцію культі лівої кисті. Довідка. Український миротворчий персонал входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан (ISAF) з травня 2007 року. На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (м.Кабул), двоє – офіцери національного елементу забезпечення (м.Кабул), семеро – офіцери та лікарі литовської Групи з відновлення провінції Гор (м. Чагчаран). Українські військові виконують миротворчі завдання спільно з військовослужбовцями Литви, Данії, Хорватії та Грузії.

Обговорити на форумі