друкувати


В.Балога: Пріоритети у сфері безпеки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-05 01:10:03
За умов неефективності традиційних механізмів міжнародної безпеки Україна може наразитись на реальні геополітичні загрози, які можна здолати за допомогою активнішої участі в європейській безпековій політиці, заявив лідер Єдиного Центру Віктор Балога в статті для газети "Дзеркало тижня".

"В умовах ослаблення теперішніх механізмів підтримки міжнародної безпеки (норми міжнародного права вже не адекватні нинішнім викликам, а міжнародні організації неодноразово засвідчували свою неефективність у врегулюванні криз) Україна ризикує наразитися на критичні сценарії", — переконаний політик, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

До того ж, на думку Балоги, міжнародні безпекові механізми, до яких інтегрована Україна, насправді не є дієвими.

"Вважати, що членство нашої країни в Раді Європи або ООН є гарантією безпеки, — щонайменше, наївно. Так само не слід втішатися й ілюзією щодо ролі ГУАМ, адже чотири економічно і політично нестійкі держави навряд чи здатні ефективно протистояти загрозам власній безпеці", — констатує політик.

Він певен, що Україні необхідно звернути увагу на всі можливі форми співпраці з європейською спільнотою у галузі безпеки.

"Участь України в заходах у рамках європейської політики безпеки і оборони, зокрема в миротворницьких місіях і програмах боротьби з тероризмом, бодай частково компенсуватиме нашу безпекову недостатність. На порядку денному Києва обов’язково має стояти реальна робота в усіх форматах двостороннього співробітництва, таких як "Східне партнерство", — заявив Балога.

Ще один механізм забезпечення україно-європейської інтеграції політик вбачає у якомога швидшому вирішенні питання безвізового режиму для українців у Європі.

"Додатковим чинником українського "проникнення" в безпечну Європу могла б стати відмова ЄС від віз для українців. Звісно, це залежить від доброї волі Євросоюзу, але офіційний Київ має зайняти в цьому питанні рішучу позицію", — вважає політик.

Обговорити на форумі