друкувати


Раритетний рукопис повернувся в Україну

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-02 05:24:27
Понад 70 років рукопис партитури Концерту для фортепіано й симфонічного оркестру класика української музики ХХ століття Левка Ревуцького вважався втраченим. І ось у цьому році, коли композитору виповнилося 120 років від дня народження, на батьківщину повернувся шедевр української музики.

Фортепіанний концерт Левко Ревуцький написав у 1934 році. Його виконували кращі піаністи під орудою провідних диригентів. Але після 1937 року Концерт перестав звучати, а ноти твору вважалися втраченими.

Уже після війни, за фрагментами, які збереглися у фондах радіо, Ревуцький реставрував і по пам’яті поновив свій концерт. Вважалася, що це була друга редакція твору, за який композитору була присуджена Державна премія імені Тараса Шевченка.

Рукопис прибув із Данії. До України його привіз російський піаніст Олександр Ваулін, який живе й працює в Данії. Авторську партитуру і супровідний лист передав Олександру Вауліну його колега Ілля Берг. Як виявилося з листа, батько Іллі Берга, Ервін Берг, працював у 30-х роках разом із Левком Ревуцьким в Київській консерваторії. У 1937 році композитор особисто вручив Ервіну Бергу партитуру, сподіваючись на виконання свого твору на Заході. Відтоді рукопис побував у різних країнах Заходу, де перебував Ервін Берг. А потім ноти опинилися в Данії, де працює його син, композитор Ілля Берг.

Олександр Ваулін сказав для Радіо Свобода, що 80-річний Ілля Берг і досі відчуває себе киянином, хоч його родина виїхала з Києва, коли йому виповнилося 10 років. Але саме в Києві, за допомогою Левка Ревуцького він почав свою музичну освіту.

Передача безцінного рукопису відбулася під час ХХ Міжнародного фестивалю КиївМузикФест, перед початком концерту в Національній філармонії, присвяченому пам’яті видатних композиторів України. Авторську партитуру було передано співголові Національної спілки композиторів України Мирославу Скорику і правнуку композитора – Тарасу Ревуцькому, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі