друкувати


Осінній призов до небоєздатної армії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-02 04:48:05
В Україні стартувала осіння призовна кампанія. До збройних сил підуть служити понад 19 тисяч юнаків. Водночас, ситуацію з фінансуванням армії на наступний рік, експерти називають катастрофічною.

"Процес щойно розпочинається, фінансових труднощів, наразі, не відчуваємо", - сказав „Німецькій хвилі” керівник прес-центру Західного оперативного командування Олександр Поронюк. На призов одного юнака держава у середньому витрачає сто гривень - це оплата медичного персоналу і супровід процесу призову. Якщо ці гроші вчасно не надійдуть, можуть початися проблеми, додав Поронюк.

Нині армія відчуває економію у всьому - навіть прес-центр західного командування працює без міського телефону. Як буде наступного року спрогнозувати важко, каже підполковник, але солдати повинні за будь-яких умов виконувати своє функціональне призначення: танкісти водити танки, а гранатометники стріляти з гранатометів, переконаний Поронюк.

Утім, реально ситуація така, що лише чотири відсотки особового складу армії проходять бойову підготовку, а решта читають конспекти і зрідка оглядають техніку, що стоїть у парках, каже голова парламентського комітету з національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко. А все через недофінансування.

Якщо цьогорічний бюджет був для війська бюджетом виживання, то наступного року армію чекає повне знищення", - переконаний екс-міністр оборони. За мінімальної потреби у 19 мільярдів гривень уряд пропонує виділити армії на 2010 рік лише половину, зауважує Гриценко, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі