друкувати


Науковий підхід до сільського господарства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-02 04:31:40
За даними Коломийської дослідної станції, — розповіла редакції директор сільгосппідприємства Галина Куничак, — найвищий урожай озимих зернових культур за 2004-2009 рр. отримано при посіві озимої пшениці з 20 вересня до 30 вересня, озимого ячменю — з 25 вересня до 5 жовтня та озимого жита з 20 до 25 вересня. Ці строки посіву ми рекомендуємо для 2009 року. Але за умов, що склалися, строки посіву озимих зернових можна продовжити до 10 жовтня.

Надто ранні посіви пошкоджуються шкідниками й уражаються хворобами, зокрема шведською мухою, кореневими гнилями, бурою іржею і борошнистою росою, переростають восени, частина рослин випадає в осінньо-зимово-весняний період, що призводить до зниження врожаю. При сівбі після допустимих строків польова схожість знижується, рослини входять у зиму слаборозвиненими, або лише у фазі сходів і при несприятливих умовах зимівлі можуть загинути.

Для отримання дружніх сходів і нормального розвитку рослин озимих зернових запаси продуктивної вологи в орному шарі повинні становити 25-30 мм. А на даний час в 0-20 см шару ґрунту вони становлять 8,4 мм, де опадів не було, та 10,5 мм, де вони пройшли. Запас продуктивної вологи в ґрунті є незадовільним, проростання насіння затримується, сходи зріджені, на окремих площах взагалі не з’являються. На посівах озимої пшениці, висіяної 11 вересня, отримано 50% сходів, решта насіння проростає і продовжує сходити.

Не невиораних полях, які готують під посів озимих, рекомендується для збереження вологи застосовувати як основний поверхневий обробіток ґрунту (дискування) на глибину 8-10 см або 10-12 см. Передпосівний обробіток ґрунту варто проводити безпосередньо перед посівом під невеликим кутом до напрямку сівби, щоб краще було видно слід сівалки та маркера посівного агрегату. Для передпосівного обробітку слід використовувати агрегати типу РВК-3, які мають кільчасто-шпорові котки і розробляють, вирівнюють та ущільнюють ґрунт, а після посіву обов’язково проводити коткування кільчасто-шпоровими котками для забезпечення кращого контакту насіння з ґрунтом та підняття вологи. При нестачі вологи в ґрунті глибину заробки насіння слід збільшити на 1-2 см.

Від появи дружніх сходів ріпака до закриття ґрунту листям цілком достатньо незначних опадів. Більше того, в цей період ріпак може переносити навіть кількатижневу посуху. Осінні роси при одночасному зменшенні випаровування внаслідок поступового зниження температури повітря, інтенсивне проникнення кореневої системи в нижчі, більш вологі, шари ґрунту допомагають рослинам переносити дефіцит вологи. На площах, де вже отримано сходи, ріпак знаходиться в задовільному стані. Висіяний в оптимальні строки, він уже має третій справжній листок. А ось проводити посів озимого ріпака в даний час не доцільно.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі