друкувати


Секонд-хенд знову стає в Коломиї вигідним бізнесом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-02 01:44:06
Якось звернула увагу на те, що колишні приміщення гральних салонів у Коломиї дуже швидко знайшли собі нових господарів. Хоча, господарі могли залишитись і старі, просто профіль закладу кардинально змінився.

От пройдіться тими місцями, де ще кілька місяців тому красувались звабливі вивіски рулеток, одноруких бандитів, розсипались карткові колоди. Як не дивно, тепер у більшості з тих приміщень знайшли своє гніздечко секонд-хенди, які, мов гриби після дощу, знову активно понаплоджувалися. Невже це досі вигідно? – задаю питання сама собі, а відповідь на нього мені допомагає знайти знайома, яка тепер стала потужним «гуманітарним олігархом».

- Це дуже вигідний бізнес, - почала моя знайома, - особливо тепер, коли купівельна спроможність середнього класу значно зменшилась. Подивіться, хто ходить до гуманітарних крамниць. Там не побачите останніх бідаків. До нас ідуть люди, які мають гарні посади, службовці, молоді матері, - тобто, ті, кому не вистачає грошей на регулярне оновлення гардеробу. А в нас це можна робити систематично, та й поношену кілька тижнів річ не шкода викинути потім, бо її вартість таки дешевша за нову ринкову річ. Хай не складеться у когось враження. Що цим бізнесом займаються небагаті підприємці. Якраз навпаки! Товар, яким торгують секонд-хенди, - це закордонні поставки, їх треба розмитнювати. Тож суми, вкладені у цей бізнес, часто сягають десятків тисяч доларів. Дрібний підприємець цим займатись не зможе.

Виявляється, до нас везуть речі з Німечини, Іспанії, часто їх перекуповують у польських торговців. Без дезинфікації товар в Україну не пропускають, на кожну партію видають сертифікат із зазначенням дати дезінфекції і речовини, якою це робили. Якихось скарг від покупців на отриману від гуманітарного одягу алергію чи іншу болячку не надходило поки що. А недостачі клієнтів нема, у крамниці постійно є люди, особливо у дні суттєвого здешевлення товару. Тож якщо базаром люди деколи ходять як по музею, то у крамниці ношеного одягу майже кожен собі знаходить завжди якусь шматину. Одяг на вагу, який був досить поширений у 90-ті роки, знову став популярним.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі