друкувати


В УкрПолбаті "Осінь"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-02 12:01:43
На запрошення керівництва муніципалітету Штрпце, який входить до зони відповідальності національної складової спільного українсько-польського батальйону "УкрПолбат" у Косовому, група українських миротворців взяла участь у відкритті художньої виставки "Осінь у Сірінській долині".

Цей традиційний вернісаж, який відбувається дев’ятий рік поспіль, цього разу зібрав близько 40 робіт десятьох художників – жителів Косового та Сербії. Всі роботи, представлені на вернісажі, об’єднала спільна тема – осінь, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Цьогорічна виставка триватиме 10 днів. Протягом цього часу місцеві мешканці, а разом з ними і українські миротворці, матимуть можливість її безкоштовно відвідати. По завершенні вернісажу відбудеться благодійний аукціон з продажу картин. Усі виручені кошти будуть спрямовані на розвиток будинку культури міста Штрпце – центрального осередку культури у регіоні. Також частина робот художників залишиться в фонді постійно діючої виставки картин. За словами організатора виставки – директора будинку культури міста Штрпце Сокола Джорджевіча, метою її роботи є культурний та естетичний розвиток молоді сербського анклаву у Косовому.

Автори картин переконані, що Шар-Планіна (географічний район, де знаходиться муніципалітет Штрпце) належить до найкрасивіших районів Балкан. Постійна учасниця виставки художниця Надя Гіліч стверджує, що місцеві природні умови дарують авторам можливість комфортно і спокійно працювати над полотнами, створюючи прекрасні картини. – Дякуємо місцевій владі муніципалітету Штрпце за надану чудову можливість представити на суд глядачів нові роботи та подарувати їх людям. Тут, у затишному осередку культури приємно працювати, – сказала Надя Гіліч.

Варто зазначити, що участь у відкритті виставці – не єдиний культурний проект, в яких постійно беруть участь українські миротворці. Так, днями група військовослужбовців нашого миротворчого підрозділу на чолі з начальником секції зв’язків з місцевим населенням підполковником Володимиром Мілентьєвим на запрошення громади селища Врбештіца взяли участь у фольклорному фестивалі сербського мистецтва.

Танцювальні колективи з навчальних закладів населених пунктів Готовуша, Севце та Врбештіца протягом двох годин представили на суд глядачів національні танці та пісні Косового. Бурхливі оплески вдячних глядачів стали гідною винагородою для всіх виступаючих на сцені. Наприкінці свята усі бажаючі разом з юними артистами долучились до виконання народного танцю "Чак-Чак". За словами виконуючого обов’язки командира національного миротворчого контингенту підполковника Сергія Стороженка, участь українських миротворців в культурно-освітніх заходах, що проводяться на території муніципалітету, дозволяє їм ознайомитись з культурною та духовною спадщиною Косового, краще познати історію та традиції мешканців сербського муніципалітету Штрпце.

Обговорити на форумі