друкувати


Інтернет та гарячі обіди в подарунок на сторіччя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-02 11:06:07
100-літній ювілей відзначила Рогатинська гімназія імені Володимира Великого. Її історія є показовою для українських навчальних закладів Галичини: будівництво з допомогою громади, закриття в часи польської і радянської окупації, відновлення в незалежній Україні.

Сьогодні це колегіум Києво-Могилянської академії, експериментальний заклад всеукраїнського рівня за формуванням духовності, національної свідомості молоді на засадах християнської моралі, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

До ювілею було презентовано книгу про історію Рогатинської гімназії, відбулося спецпогашення конверта із зображенням історичного корпусу, будівництво якого починалося сто років тому і яке благословив у 1912 році митрополит Андрей Шептицький.

Два дні тривали урочистості в Рогатині. Вони зібрали колишніх гімназистів, колег-освітян, представників влади, випускників, теперішніх вихованців і їхніх батьків. З Риму до Рогатина приїхав і 88-річний отець Іван Музичка, колишній ректор Католицького університету, ведучий програм "Радіо Ватикану":

На святкування 100-ліття Рогатинської гімназії приїхало з Німеччини подружжя Віра Костюк Буш та Ульріх Буш, який є адвокатом Івана Дем’янюка. Мама пані Віри Марія Костюк-Шевців була випускницею гімназії. Саме тому 6 років тому Віра Буш заснувала фонд "Pro Ukraine eV" і не один раз приїжджала з гуманітарною допомогою до Рогатина. А на святкуванні повідомила про конкретні подарунки: по 100 євро для кращих десяти гімназистів, ще тисяча на програму "Гарячі обіди" та Інтернет, 500 євро на розвиток музики (батько пані Віри Микола Костюк з Єзуполя співав у капелі бандуристів імені Т. Шевченка), він же виступав за українську футбольну команду в Америці — тому ще 500 євро на розвиток спорту. А 600 євро будуть покладені в банк, щоб наступного року троє кращих знавців української, німецької та англійської мови змогли влітку поїхати в Дюссельдорф.

Обговорити на форумі